23948sdkhjf

De vill se undantag vid adbluebrist

Sverigedemokraterna vill se ett undantag från dagens lagkrav på avgasrening med adblue ifall den befarade bristen på adblue till följd av Rysslands invasion av Ukraina uppstår.

Redan i höstas slog bland andra adblue-producenten Arom-Dekor Kemi larm om en kommande brist på adblue. Då pekades de radikalt höjda priserna på naturgas (som är en viktig råvara vid adbluetillverkning) ut som orsak.

Nu varnas på nytt för adbluebrist inom kort, då Rysslands invasion av Ukraina sägs skapa en direkt brist på naturgas, delvis då Ryssland självt är en stor leverantör av naturgas. Därför lade Sverigedemokraterna häromdagen (5 april) ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, där partiet föreslår att vi i Sverige vid en akut brist på adblue gör ett undantag från lagkraven på adbluerening av nyare dieselfordon. Rent konkret innebär förslaget att man gör det lagligt att under en akut adbluebrist koppla bort adbluesystemet på de dieselfordon som har ett sådant installerat.

– Det finns all anledning för regeringen att se över vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att säkerställa de samhällskritiska transporterna. Stannar dessa finns uppenbar risk för brist på mat, läkemedel och andra viktiga produkter. Även kollektivtrafik som bedrivs med bussar, vilka har den aktuella utrustningen, kan påverkas kraftigt, säger sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i ett uttalande till media.

LÄS ÄVEN: Varning för adbluebrist i Europa

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109