23948sdkhjf

Snart kommer riktigt långa lastbilar

Regeringen vill göra det möjligt för 34,5 meter långa lastbilar att köra på svenska vägar. Därför gör de nu en anmälan om detta till EU-kommissionen, vilket krävs för ett svenskt regeringsbeslut.

– Möjligheten att köra med längre lastbilar är efterfrågad av branschen och ger ett effektivare utnyttjande av befintlig infrastruktur. Redan för några år sedan fattade regeringen beslut om att tillåta tyngre fordon på vägarna och nu går vi vidare med lastbilarnas längd. Det här är åtgärder som stärker industrins konkurrenskraft och minskar transporternas klimatpåverkan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett uttalande.

Enligt regeringens förslag ska det vara tillåtet med lastbilar så långa som 34,5 meter på vissa utpekade vägar, jämfört med nuvarande maxlängd på 25,25 meter. Lastbilarna ska få köras i högst 80 km/tim på de utsedda vägarna. Ett nytt vägmärke ska också införas.

Åtgärden att tillåta längre lastbilar kan enligt Trafikverkets beräkningar minska koldioxidutsläppen från tunga fordon med 4-6 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112