23948sdkhjf

Mekonomens mobila verkstäder: teknikern avgör om jobbet görs på plats

Vad säger fackliga organisationer och myndigheter om Mekonomens rullande verkstäder? I till exempel Norge krävs tillstånd från Statens Vegvesen för motsvarande tjänst. I Sverige är det inte reglerat på samma sätt.

– Vi har grönt ljus från både Arbetsmiljöverket och från IF Metall. Det är naturligtvis viktigt att vi har koll på arbetsmiljön och vi kommer att ha veckomöten kring detta och väga in vad teknikerna anser om hur tjänsten fungerar och hur den är att jobba med. Det blir en viktig punkt när vi utvärderar projektet och beslutar hur vi går vidare, förklarar Oskar Järnek, affärsutvecklare och operativ projektledare på Mekonomen Group.

I Sverige finns det ju även dagar med minus 15 grader och 30 centimeter med oplogad nysnö.

– Det är upp till oss centralt att ta fram riktlinjer för arbetenas utförande och utgångspunkten är att jobben alltid ska kunna ske på ett säkert sätt. Sedan är det upp till teknikern i slutänden att göra bedömningen på plats om jobbet går att utföra eller inte, förtydligar Oskar Järnek.

– Vi kommer naturligtvis att se över timdebiteringen när testperioden är över, men vi ser långsiktigt på det här, som en investering i våra framtida kunder och deras behov. Vi vill bygga förtroende och säkerställa att vi får den här affären, berättar Fredrik Lindström på
Mekonomen i Täby.

I Täby kör man två-skift på verkstaden, som är öppen 07.00–23.00. Verkstadsbilen rullar under samma tid, vilket innebär att första skiftet bemannas med en dagtekniker och det andra med en kvällstekniker. Många i personalen var till en början lite tveksamma, säger Fredrik Lindström och det fanns en del frågetecken kring hur det skulle fungera.

– Nu tycker personalen att det är kul och spännande att vi gör den här satsningen och att vi utmanar våra grannar lite, säger Fredrik Lindström och fortsätter:

– Många kunder ser bilen när den står på parkeringen och undrar vad mobil verkstad innebär. Även företagskunder har hört av sig och frågar om det är något som kan inkluderas i deras avtal. Med tjänsten vänder vi oss till alla kunder som vill ha den, både privat- och
företagskunder.

LÄS MER: Nu rullar Mekonomens mobila verkstäder

Från kunderna är det mest positiva reaktioner så här långt och fortsättningen för projektet kommer att utvärderas efter att testperiodens sex månader gått.

– Än är det ett testprojekt och vi provar oss fram. Löper det väl ut ska vi hitta en helhetslösning och ta fram ett upplägg för hela Mekonomenkedjan, säger Oskar Hjertquist, affärsutvecklingschef och huvudansvarig för projektet.

– Vi kommer att prova lite olika upplägg, till exempel olika jobb som kan ingå i tjänsten och följa upp hur det går under tiden. Sedan är i varje fall min tanke att vi ska kunna lansera det här i hela Sverige och Norge, tillägger Oskar Järnek.

– Efter ett halvår kan vi förhoppningsvis komma ut med ett erbjudande till alla verkstäder inom kedjan.

På Mekonomen i Täby är man desto säkrare på sin sak:

– Det här är bara starten på något som jag tror är jättebra. Det här kommer vi att köra vidare med – i Täby har vi bestämt oss, avslutar verkstadschefen Fredrik Lindström.

LÄS MER: Nu rullar Mekonomens mobila verkstäder

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078