23948sdkhjf

Så vill de förbättra för verkstäder i glesbygd

Små fordonsverkstäders rättigheter och villkor måste förbättras. Det menar SFVF:s styrelseordförande Bo Ericsson i ett utspel tillsammans med SBF under ett verkstadsbesök på Öland nyligen.

Måndag den 27 juni arrangerade Sveriges Fordonsverkstäders Förenings ordförande Bo Ericsson en pressträff hos AD-anslutna fordonsverkstaden Rogers Bilel & Service i Färjestaden på Öland där bland annat tre ledamöter från Riksdagens trafikutskott medverkade.

Under pressträffen presenterade Bo Ericsson tillsammans med branschkollegan Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) sju förslag för att säkerställa små bilverkstäders rättigheter och förmåga som man uppmanar Sveriges EU-parlamentariker att ställa sig bakom.

LÄS ÄVEN: Verkstaden som hyllar EU:s konkurrensregler

Här är de 7 förslagen:

– Fortsatt konkurrensreglering (förlängning av EU:s förordning 461/2010) som även ger fristående verkstäder rätt att konkurrera, utföra en fackmässig service utan att nybilsgarantin påverkas.

– En lag som ger verkstäderna tillgång till bilens DNA i realtid samt hindrar fordonstillverkarna från att kommersiellt exploatera datan i samarbete med techjättar som Microsoft, Amazon m fl.

– Ett regelverk som säkerställer verkstädernas tillgång till bilens digitala innehåll i realtid.

– Att omställningsstöd för ny kompetens även till bilverkstäder införs, i likhet med den som nu sker med anställda med utdaterad kompetens inom fordonsindustrin.

– Riktat stöd till bilverkstäder på lands- och glesbygden på motsvarande vis som för dagligvaruhandel och bensinstationer.

– Omställnings-/investeringsstöd för att säkerställa viktig samhällsservice även på lands- och glesbygden under perioden för omställning till uppkopplad elektromobilitet.

– Ett nytt mobilitetsavdrag, ett utökat reseavdrag, för privatägda personbilar vars ägare är skriven i någon av landets, per Jordbruksverkets definition, glesast befolkade landsbygdskommuner.

LÄS ÄVEN: Verkstaden som hyllar EU:s konkurrensregler

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063