23948sdkhjf

Klimatbonusen upphör i dag

Regeringen meddelade med mindre än ett dygns varsel att klimatbonusen avskaffas i dag. Via ett kort pressmeddelande hälsar de att ”kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil”. Något som Mobility Sweden inte håller med om:

– Elbilarna är i högre grad påverkade av stigande råmaterialpriser som senaste året gått upp 30 procent och elbilspriserna har också stigit. En elbil kräver mycket mer råmaterial till batterier. Inte förrän tidigast 2025 kommer vi att kunna se en utjämning av kostnaderna för el- respektive fossilbilar”, säger Mobility Sweden i en kommentar till Dagens Industri.

Detta betyder att den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter i dag (den 8 november 2022) inte kommer erhålla klimatbonus.

Vidare står det i pressmeddelandet att ”den bil som köpts eller beställts senast den 8 november 2022 ska för att få klimatbonus uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske, det vill säga tidigast sex månader efter att bilen för första gången har ställts på i vägtrafikregistret.

Problemet är att ingen vet vilka regler det är som gäller då.

Vidare meddelar regeringen att det sedan tidigare gäller att från och med den 1 januari 2023 endast är bilar som släpper ut högst 30 gram koldioxid per kilometer eller är utrustad med teknik för drift med fordonsgas (naturgas/biogas) som är klimatbonusbilar. Den som köpt eller beställt en sådan bil måste också kunna visa för Transportstyrelsen att köpet eller beställningen gjordes senast den 8 november.

Texten uppdateras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141