23948sdkhjf

Kvinnliga rallyhjältar blir dokumentärfilm

500 mil på landsväg, 285 startade, 43 som kom i mål och tre dog. Ewy Rosqvist och Ursula Wirth trotsade alla odds när de vann världens farligaste lopp. Nu kommer hela historian som dokumentär.

Den 4 november var det precis 60 år sedan som rallyföraren Ewy Rosqvist och co-driver Ursula Wirth åkte över mållinjen som segrare i loppet Gran Premio int. Standard i Argentina, och skapade rubriker världen över. De vann inte bara hela den utmanande tävlingen samt alla etapper, Ewy slog även tävlingens hastighetsrekord. Loppets sträcka var nästan 500 mil på allmänna landsvägar genom Argentina, med start och mål i Buenos Aires. I 1962 års upplaga av tävlingen var det 285 ekipage som startade, tre förare omkom och i slutändan var det endast 43 ekipage som kom i mål.

Ewy Rosqvist var en uppmärksammad rallyförare med framgångar runt om i Europa, och hon värvades i april 1962 som den första kvinnliga fabriksföraren för Mercedes efter att tidigare ha kört för Volvo.

Nu är deras historia på väg att bli en lång dokumentärfilm. Milla Bergh gör sin regidebut som dokumentärfilmsregissör i det längre formatet med filmen “Racing Hearts”.

– Det kändes väldigt spännande med ett så unikt projekt om två kvinnor som tagit sig in och briljerat i en väldigt mansdominerad sport. Jag kände direkt att det här vill jag göra film om. Jag ser den här filmen som en upprättelse för både Ewy och Ursula. Uppståndelsen kring dem dog ut relativt fort när de kom tillbaka hem till Sverige, säger Milla.

Dokumentärfilmen bygger en del på arkivmaterial från TV,  men det finns också andra viktiga pusselbitar till historien, förklarar Milla.

– Då Ursula setts på bild med en filmkamera i handen vid flera tillfällen, insisterade vi på att det borde finnas filmrullar någonstans.

På vinden hos Ursulas bror Jan hittade de gamla filmrullar som det bland annat stod “Argentina 1962” på.

– När vi fick se vad Ursula filmat satt vi med tårar i ögonen. Det är verkligen ett dokument från en annan tid.

Dokumentärfilmen Racing Hearts beräknas vara färdig och få premiär i slutet av 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125