23948sdkhjf

Känd bilprofil i stor Porsche-härva

En lördagseftermiddag i september 2019 ser en polispatrull en svart Porsche 911 glida runt i Roslagen. De bestämmer sig för att göra en fordonskontroll och upptäcker att registreringsnumret inte stämmer överens med bilens chassinummer. Det är upptakten till hur delar från fyra stulna Porsche-bilar blev till en.

Uppdaterad text.

Efter den uppmärksammade nyheten om bilprofilen och de stulna Porsche-bilarna valde bilprofilen att kontakta Motormagasinet för att ge sin version. Läs den här!

Under sensommaren kommer en osannolik historia till Motormagasinets kännedom om när en Porsche 911 GT3 RS blev stulen två gånger på två dygn. Först stjäls hjulen i på en parkering vid Stavsnäs i Stockholms ytterskärgård. Ägaren ringer en bärgare som säger åt honom att lägga nycklarna i handskfacket. Lägg denna detalj på minnet. När bärgaren kommer är bilen borta. Den återfinns dagen efter i södra Stockholm utan bakvinge men står på originalfälgarna. Då bärgas bilen till en Porsche-verkstad i centrala Stockholm för reparation. Där stjäls den igen och återfinns aldrig.

Några månader efter att händelsen först kommer till vår kännedom dimper det ner ett brev från åklagarmyndigheten i ägarens brevlåda. Han är nu målsägande i ett fall där en känd bilprofil är misstänkt för grovt svindleri. I ett sms skriver ägaren ”Tror det var xxx som snodde min bil”. Han nämner aldrig den misstänktes riktiga namn utan bara hans forum-nick som är vida känt i på internet.

Motormagasinet har nu tagit del av förundersökningsprotokollet från fallet som rör grovt häleri och märkesförfalskning.

En svart Porsche som polisen stoppar körs av en kvinna som är flickvän till bilprofilen. Kvinnan står också inledningsvis som misstänkt av polisen men är inte nämnd i åtalet. Under tiden som poliserna utreder omständigheterna dyker bilprofilen upp.

Eftersom fordonet framförts på allmän väg med en felaktig skylt som inte matchar bilens serienummer misstänker polisen att den är stulen. Registreringsskylten går däremot till en likadan bil som kvinnan tidigare har stått som ägare till.

Polisen bestämmer sig för att låta bärga bilen för närmare undersökning. Den misstänkte får köra upp bilen på bärgarens flak med en polisinspektör sittande bredvid i passagerarstolen. När bärgaren kommer fram till sin destination saknas nyckeln till bilen och enligt förundersökningsprotokollet har bärgarna heller aldrig fått nyckeln, något den misstänkte hävdar. Alla letar men ingen hittar nyckeln. Kommer du ihåg att den GT3 RS som nämns i början av texten stals med nyckel?

Här börjar nu en komplicerad härva av delar från ett flertal Porsche-modeller som anmälts som stulna att nystas upp. Enligt bilprofilen har han köpt en krockad Porsche 991 Turbo från Dubai från en tysk handlare. Men när experten från Larmtjänst inspekterar den beslagtagna bilen hittar han inte en enda del på den som stämmer överens med det chassinummer som Dubai-porschen ska ha. Förutom det påstått förfalskade chassinumret som bilen är märkt med. Därtill syns inte heller några som helst spår av några krockskador som bilen uppges ha haft.

Enligt Larmtjänst-experten har balken som chassinumret sitter på tagits av och manipulerats till att vara det serienummer som matchar Dubai-porschen men övriga delar (som är spårbara med en hemlig teknik) tillhör totalt fyra stycken Porsche-modeller som stulits.

Larmtjänst-experten är av åsikten att ”det undersökta fordonet är den [ovan nämnda och] eftersökta [GT3 RS] men att vissa delar har bytts ut. Den största delen som bytts ut är motorn. Vidare finns en del komponenter som inte härrör från [GT3 RS]”. Delarna som bevisligen kommer från GT3 RS är dörrsidor, stolar, huvudkablage, instrumentbräda, handskfack, sidoairbags, passagerarairbag, centrala krocksensorn och styrväxel.

Motor och växellåda härrör från en bil som stals i mars 2016 från ett parkeringsgarage i centrala Stockholm. Förarairbagen kommer från en GT3 Touring som länsades på delar från ett garage i centrala Stockholm och ratten kommer från en Carrera 4 GTS vars däck och ratt stals från ett parkeringsgarage i centrala Stockholm.

Bilprofilen hävdar i förhör att han har köpt delarna lagligt och i förundersökningsprotokollet framgår det en hel del kvitton. Däremot ifrågasätter utredarna ett handskrivet kvitto på många av de delarna som de anser kunna bevisa är stulna. Dessutom har de inte lyckats identifiera personen på kvittot och misstänker att den är påhittad.

Datum för rättegång är ännu ej satt men förväntas genomföras inom två till tre månader enligt Attunda tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078