23948sdkhjf

Svenskarna positiva till bildelning

Bildelning är ett ganska nytt fenomen som det Volvo-affilierade företaget Lynk & Co satsar alla sina kort på. Nu har de låtit genomföra en undersökning hur invånare i några av Europas huvudstäder ställer sig till bildelning.

Enligt en ny undersökning av Ipsos för bildelningsföretaget Lynk & Co visar att Stockholmare såväl som invånare i sju andra europeiska huvudstäder önskar sig ett bättre nyttjande av fordon och gator. Stockholm är även den stad där flest ställer sig positiva till bildelning (56 procent). I dag används bilar endast fyra procent av sin existens.

Stockholms innerstad täcks idag av närmare 550 000 kvadratmeter parkeringsplatser, vilket motsvarar ett och ett halvt Gamla stan eller 77 fotbollsplaner.

Med den internationella undersökningen ”Cities Reimagined” med över 8 000 svarande i åtta europeiska huvudstäder vill mobilitetsföretaget undersöka hur europeiska medborgare trivs i sina städer idag samt hur de skulle vilja förändra dem. Det visar sig att åsikterna skiljer sig åt.

Undersökningen visar att stockholmarnas inställning till bildelning sticker ut i Europa där 56 procent är positiva i kontrast till genomsnittet på 36 procent för samtliga städer. Ser man på övriga städers inställning är invånarna i Bryssel minst benägna att bildela där endast 27 procent kan tänka sig att testa, följt av Paris och Berlin på 29 respektive 31 procent. 

Bland de svarande i åldern 25-34 år ställer sig 66 procent positiva till bildelning, i kontrast till de tillfrågade i åldern 55-65 där endast 35 procent känner likadant.

– Att bilar står parkerade 96 procent av tiden visar på att våra städer har stor outnyttjad potential. Jag är glad över att Europas invånare håller med oss om att göra våra städer mer öppna, tillgängliga och gröna. Det är dags för städer som anpassade för människor istället för bilar, säger Alain Visser, vd på Lynk & Co.

Om städer byggdes för människor och inte bilar, skulle dess invånare kunna njuta av grönare, mer levande och inspirerande stadsmiljöer. I framtiden är bildelning ett alternativ för att omvandla världens städer till att bli mer människocentrerade, vilket är Lynk & Co’s vision.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079