23948sdkhjf

Unikt projekt ska testa geofencing

Trafikverket ska genomföra tester med geofencing och tung trafik i Jämtland och Västernorrland. Testerna är ett unikt pilotprojekt då geofencing tidigare främst har genomförts i storstadsområden.

Tanken med projektet är att testa digitala hastighetshinder kopplat till förarstödssystem. Det är fyra sträckor i Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå som har valts ut.

– Prioriterade sträckor är områden där barn och äldre använder landsvägen som byväg till skola, skolbuss eller som promenadstråk. Med enkla medel kan trafiksäkerhet och trygghet ökas, säger Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket, i en kommentar.

Trafikverket säger att tanken med projektet är att visa hur viktigt det är att hålla rätt hastighet. De påpekar även att lägre hastighet även ger lägre bränsleförbrukning vilket är en vinst för miljön. Projektet görs i samarbete med skogsindustribolaget SCA och ett antal åkerier med omkring 40 timmerlastbilar. Myndigheten vill även se hur tekniken fungerar i en miljö utanför storstäderna och hur den upplevs och fungerar hos chaufförerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078