23948sdkhjf

Fotobesiktning ersätter fysisk skadebesiktning

I februari lanserar Cab tjänsten Cab Smart Damage Analysis som med hjälp av AI kan analysera skador på fordon baserat på bilägarens egna bilder. I många fall ersätter detta den fysiska skadebesiktningen och förenklar processen för verkstad, försäkringbolag och bilägare.

Cab Smart Damage Analysis använder AI-teknik från insure-techföretaget Bdeo Technologies för att analysera bilägarens egna bilder. Genom ett lättförståeligt gränssnitt guidas bilägaren att ta bra och relevanta bilder av hela fordonet. Systemet kan identifiera vilken typ av skada det rör sig om och skadans position och omfattning. Resultatet från analysen följer med bokningen in i planeringsverktyget Cab Plan som ett underlag. Kent Isacsson, Product Manager för Cab Plan menar att Cab Smart Damage Analysis kan bidra med stor nytta i hanteringen av skadeärendet.

­–Administration har blivit en allt större del av skadeärendet, något vi vill reducera. En AI-analys i kombination med VIN-kodsfiltrering kan tidigt ge bra underlag till en första kalkyl, vilket underlättar planering och reservdelshantering. Den kan också hitta skador som inte är direkt kopplade till ärendet vilket ger verkstaden möjlighet till merförsäljning, säger Kent Isacsson, Product Manager för Cab Plan.

För försäkringsbolagen finns det också vinster med att slippa en traditionell skadebesiktning, främst när det gäller tidsbesparing och en positiv kundupplevelse. Analysen från Cab Smart Damage Analysis ger också en tidig indikation på skadeärendets omfattning.

Förutom att göra kundupplevelsen bättre blir en fotobesiktning med AI-analys en betydande vinst för miljön. Mats Wästvind är Commercial Director på Cab och menar att detta blivit allt viktigare för både verkstäder och försäkringsbolag.

–Det är roligt att se hur intresset för hållbarhet ökar hos våra kunder. Om alla skadebesiktningar i Sverige skulle göras i form av fotobesiktningar skulle det innebära en CO2-besparing på 300 ton motsvarande 245 flygresor tur och retur till Thailand, säger Mats Wästvind, Commercial Director på Cab.

Cab Smart Damage Analysis är en tilläggstjänst som finns tillgänglig från och med februarireleasen av Cabas och Cabas Plan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
En modern klassiker från Mechatronik
Tre klasser vann jackpot på Automässan
Elfordon kräver nya rutiner hos polisen
Bilägare får nya däck efter rekordslitage
Och årets bilfärg är...
ARN: Ingen ersättning för SL-kort när nya bilen krånglade
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.141