23948sdkhjf

Färre personliga plåtar

Antalet personliga registreringsskyltar minskade förra året jämfört med 2021. Totalt beviljades 3 412 personliga plåtar under 2022.

Enligt siffror från Transportstyrelsen finns det totalt 25 343 personliga skyltar i landet. 19 004 sitter i dagsläget på ett fordon i trafiken. Perioden 2020 till 2022 är också den tid då flest personliga skyltlicenser beviljats hittills. Men nu har det alltså skett en viss nedgång.

– Antalet ärenden hos oss minskar en del. Det är möjligt att minskningen beror på mer osäkra ekonomiska tider, och att människor håller lite hårdare i plånboken. Samtidigt kan det röra sig om slumpen eftersom minskningen ändå är ganska liten. Det är svårt att dra några säkra slutsatser, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, i en kommentar.

Personliga registreringsskyltar

Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. 2023 kostade det 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot ny avgift. Skylten får ha mellan två och sju tecken, kombinationen får inte misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. Om kombinationen motsvarar ett varumärke krävs godkännande av den som har rätten till det.

Källa: Transportstyrelsen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093