23948sdkhjf

LEDARE: Tveka inte att ta klivet in i en ny spännande yrkesbana

Att ta klivet och byta karriär mitt i livet kanske inte alltid är det lättaste. Men det kan också vara ett lyckokast. I synnerhet då fordonsbranschen skriker efter kompetenta medarbetare.

Att fordonsverkstadsbranschen likt många andra hantverksyrken står inför ett ett stort problem med kompetensförsörjning är knappast någon nyhet. Enligt Transportföretagen kommer det under de kommande tre åren behövas 6 800 nya medarbetare bara inom motorbranschen. Så hur ska man då locka in nytt blod i en bransch som står inför stora och snabba förändringar?

Att som ung person ta livsavgörande beslut är dock inte alltid det lättaste.

På ett av Automässans seminarier tog man upp just detta och en av kommentarerna var att man måste börja tidigt med att visa för elever såväl som föräldrar att dagens fordonsverkstäder inte är synonymt med gamla skitiga smörjgropar. Även om det påpekades att de faktiskt också finns kvar. I stället för att ta kontakt med eleverna i åttonde klass bör man redan börja påverka dem i femman. Med elektrifiering, digitalisering och automatisering tillkommer en mängd nya områden utöver de mer traditionella att arbeta med på en verkstad. 

Det innebär att även den som är intresserad av exempelvis programmering har mycket att hämta inom branschen.

Att som ung person ta livsavgörande beslut är dock inte alltid det lättaste. Ett yrkesval som  verkade vara det givna i sextonårsålden känns kanske inte lika rätt några år in i arbetslivet. Därför är det ett steg i rätt riktning att riksdagen förra året beslutade att alla gymnasieprogram ska ge högskoletillbehörighet. Något som började gälla i år. På så vis skapas det en trygghet i att det går att läsa vidare utan att behöva komplettera med ytterligare utbildningar.

Men om man nu redan har passerat skolstadiet och kommit in en bit i arbetslivet, är det då försent att skola om sig? Givetvis inte och här är det också upp till individen att våga ta steget att göra ett karriärsbyte. Samtidigt gäller det att tillhandahålla verktyg och förutsättningar så att det språnget kan tas på bästa möjliga sätt. Ett av dessa är omställningsstödet som började gälla i år och där man kan få upp till 80 procent av sin gamla lön.

Själv sade jag upp mig 2007 från mitt dåvarande jobb på Forex för att börja studera och senare bli färdig journalist. Ett val jag inte ångrar och som slutligen landade mig i denna roll som chefredaktör för Motormagasinet. Kanske sitter du själv i ett jobb du tröttnat på och läser denna tidning för att du är nyfiken på att jobba inom fordonsverkstadsbranschen. Kolla vad det finns för utbildningar i din närhet och tveka inte att ta klivet in i en ny spännande yrkesbana.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079