23948sdkhjf

Nya VW Touareg sluttestas i norra Sverige

Volkswagen fortsätter att tillverka Touareg med en teknisk och visuell uppdatering. Premium-SUV:ens bak- och frontparti har fått ny design och chassit har vidareutvecklats. Inför världspremiären i sommar ger Volkswagen nu en första förhandstitt.

Nya Touareg i kamouflerad version håller på att slutföra sina sista testmil vid norra polcirkeln i svenska Lappland. Även om designändringarna fortfarande är dolda under en överdimensionerad QR-kod, ger bilderna av den förklädda prototypen redan en konkret förhandsvisning av de första tekniska detaljerna.

I fronten kan man till exempel se de nyutvecklade IQ.LIGHT HD matrix-strålkastarna och detaljerna i en ny LED-ljuslist som sitter integrerad mellan dem.

HD står för High Definition, en mycket hög upplösning. Det som avses är ett hav av extremt ljusstarka ljuspunkter som genereras av totalt 38 400 mikrolysdioder. De ska ge betydligt starkare ljus på vägen utan att blända mötande trafik. 19 200 mikro-LED-lampor är fördelade över de nya strålkastarna på vardera sida.

Matrix-systemet projicerar en interaktiv matta av ljus in i körfältet och gör det bekvämare att köra i mörker. Det blir enligt tillverkaren också lättare att köra genom trånga motorvägsbyggen eftersom ljusmattan lyser upp körfältet optimalt.

Som första modell från Volkswagen pryds nya Touareg av en belyst logotype på bakpartiet. Sedan januari 2023 har VW-emblemet, som lyser rött, också fått lov att användas i Europa. Tidigare var den belysta logotypen endast tillåten på marknader som Kina och USA.

Volkswagen har vidareutvecklat chassit på denna SUV som alltid är fyrhjulsdriven. Bland annat används nu en taklastgivare som är sammankopplad med chassielektroniken, vilket ger ökad smidighet när bilen inte har någon last på taket. Om en takbox däremot är monterad känner givaren av detta och vidarebefordrar informationen till assistanssystem som ESC, vilket ökar körstabiliteten.

Såväl standardchassit med stålfjädrar och luftfjädringen, som finns som tillval, har fått ny avstämning för att enligt tillverkaren kombinera maximal komfort med optimal prestanda.

Touareg är utrustad med ”Innovision Cockpit”, som tillverkaren kallar interiören. Manövrering sker via den centrala pekskärmen, multifunktionsratten och analoga detaljer som till exempel volymkontrollen i mittkonsolen.

I nya Touareg sker navigation via högupplösta kartor i HD. Röststyrningen har också vidareutvecklats. Appintegrationen via smartphone och Iphone kan nu även göras trådlöst. Armstöden och mittkonsolens paneler är mjukare än tidigare årsmodeller.

Läs mer om: VW
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113