23948sdkhjf

Priset höjs på biogas – i alla fall tillfälligt

Den svenska skattebefrielsen på förnybar biogas som drivmedel har ogiltigförklarats av EU-domstolen. Skatteverket ändrade skatten den 7 mars och som en konsekvens av detta höjer nu Vafabmiljö på biogas med 4,75 kronor per kg. Höjningen trädde i kraft den 30 mars och motsvarar den skatt som nu lagts på biogasen.

Det blir dock troligen en tillfällig prishöjning då regeringen och branschorganisationerna i Sverige arbetar för att hitta lösningar. Nya bestämmelserna i EU:s Gruppundantagsförordning, GBER, innebär att det är möjligt att ge full skattebefrielse till biogas och biogasol utan ansökningsförfarande och godkännande från EU-kommissionen. I stället behöver regeringen göra en anmälan till EU-kommissionen om att skattebefrielse tillämpas i Sverige. Enligt Energigas Sverige kan det ta mellan två veckor och två månader innan det är möjligt att göra en ansökan hos EU.

– Vi beklagar att det här påverkar våra kunder negativt i form av en prishöjning. Det är ett EU-beslut som vi inte har möjlighet att påverka kortsiktigt. Vi bevakar läget kring möjligheterna i GBER och hoppas naturligtvis att skattebefrielsen återinförs snart igen, säger Sabine Dahlstedt, Förbundsdirektör på Vafabmiljö kommunalförbund.

Det nya priset är 32,72 kronor per kilo. Historiskt betalas ingen skatt på biogas som används som motorbränsle i Sverige. Denna skattebefrielse räknas som ett statsstöd, som måste beviljas av EU. I juni 2020 beslutade EU, efter en förenklad utvärderingsprocess, om att ge Sverige möjlighet att förlänga skattebefrielsen fram till år 2030.

Beslutet att bevilja Sverige möjligheten att ge skattebefrielse överklagades dock av en tysk aktör. Domen föll den 21 december 2022 och då gav EU-domstolen företaget rätt. Domen vann laga kraft den 4 mars 2023. Den 7 mars gick Skatteverket ut med att befrielse från skatt på biogas inte längre kan beviljas.

Den 9 mars godkände EU-kommissionen nya bestämmelser i EU:s Gruppundantagsförordning, GBER. De nya bestämmelserna i GBER innebär att det är möjligt att ge full skattebefrielse till biogas och biogasol utan ansökningsförfarande och godkännande från EU-kommissionen. I stället behöver regeringen enbart göra en anmälan till EU-kommissionen om att skattebefrielse tillämpas i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125