23948sdkhjf

”Låt framgångsrika kvinnor verka som mentorer i fordonsbranschen”

Fordonsbranschen är fortfarande väldigt mansdominerad, men kvinnorna blir allt fler. I en serie artiklar kommer Motormagasinet porträttera kvinnor som valt att satsa på yrken inom motorsegmentet. Nu har turen kommit till Arlinda Pllana Zeka på däck- och fälgspecialisten Bileko, som ingår i Mekonomen Group.

Vad fick dig att söka dig till detta yrke?

– Jag gillar att bygga relationer med kunder och leverantörer, erbjuda hög nivå av kundsupport, organisera och planera. En motivationsfaktor till att jag sökte till detta yrke var att jag kunde se att däckbranschen har en positiv tillväxtpotential, där faktorer som bland annat bilindustrins utveckling, hållbarhet, konsumenttrender och marknadstrender bidrar till detta, säger Arlinda Pllana Zeka.

Vilka utmaningar finns det?

– Kvinnor som arbetar inom fordonsbranschen kan ställas inför utmaningar, men jag tror att branschen överlag har blivit mer inkluderande över tid. Jag har personligen inte stött på några utmaningar på mitt jobb där jag upplevt exempelvis diskriminering i en historiskt mansdominerad bransch. Det har snarare varit tvärtom; att omgivningen uppskattar att kvinnor väljer denna bransch mer och mer.

Variationen är bland det roligaste med jobbet! Trots att jag uppskattar rutiner dyker det alltid upp nya och olika arbetssysslor på mitt bord, vilket jag ändå tycker är roligt. Arlinda Pilana Zeka

Arlinda Pllana Zeka tror att mångfald och olika perspektiv är viktiga i varje bransch, inklusive fordonsbranschen. Genom att vara en del av den här branschen har hon haft möjlighet att bidra med sin unika erfarenhet och kompetens, och samtidigt inspirera andra kvinnor att följa sina intressen och karriärmål oavsett bransch. 

– Jag har själv en kandidatexamen i Europastudier där jag var en utbytesstudent i ett år på avdelningen ”Internationella relationer” och kunde välja några kurser fritt, från andra avdelningar med. En av dem var inom offentlig förvaltning och organisatoriskt beteende. Där insåg jag att jag gärna läser vidare inom organisationspsykologi så nästa steg var att ta en masterexamen inom det, oavsett alla utmaningar med kriterier och förberedande arbete. Med det blandade bagaget och mitt jobb inom fordonsbranschen har jag en förmåga att förstå och hantera komplexa arbetsrelaterade frågor som kan vara värdefulla för att förbättra bland annat effektivitet och arbetsmiljö, men också en förmåga att visa våra verkstadskunder hur de kan förbättra kundupplevelsen hos dem där jag, förutom att jag pratar om Bileko Tires webbutik och däckaffären såklart, erbjuder dem coaching och kundtjänstträning för att förbättra kundtillfredsställelse, säger Arlinda Pllana Zeka.

Vad är roligast med jobbet?

– Variationen är bland det roligaste med jobbet! Trots att jag uppskattar rutiner dyker det alltid upp nya och olika arbetssysslor på mitt bord, vilket jag ändå tycker är roligt. Jag lyckas hitta en balans som fungerar bra för mig! Sen är det alltid roligt att få prata med våra kunder, träffa dem och skapa bra och starka relationer till dem. Det är såklart också roligt att jobba tillsammans med vårt härliga team.

Stött på några fördomar?

– Inte direkt och inte på min arbetsplats, däremot har det funnits tillfällen där man sett eller hört kvinnor som behövt kämpa lite extra mycket för att bevisa vad de faktiskt kan. I dagens samhälle är i vilket fall som helst allt fler företag och organisationer mer medvetna om vikten av inkludering och jämställdhet, och en hel del framgångsrika kvinnor har banat vägen för andra. Vi behöver ha, och vara, förebilder för andra, med tanke på att kvinnor har varit underrepresenterade inom denna bransch länge nog.

Hur kan fordonsbranschen locka fler kvinnor?

– Man kan alltid börja med att försöka öka andelen kvinnor som rekryteras inom olika delar och roller i branschen, säkerställa att rekryteringsprocesserna är opartiska och inkluderande. En annan viktig del är att erbjuda utbildningsprogram och workshops för att prata mer öppet om karriärmöjligheterna inom fordonsbranschen, men också öka kunskapen där ute. Även här är det viktigt att främja framgångsrika kvinnor som redan är aktiva som mentorer i branschen, och som på så sätt skulle kunna inspirera och guida andra kvinnor genom denna resa. Vi på Bileko Tires har en egen akademi på vår hemsida där vi erbjuder alla våra kunder kompetenshöjande utbildningar, men även e-kurser inom specifika områden. Genom att gå våra kurser ökar man utan tvekan kunskapen inom däck samtidigt som man ger verkstaden rätt förutsättningar för framgång.

Yrkesmässigt strävar Arlinda efter att fortsätta utvecklas i fordonsbranschen och ser fram emot att fördjupa sina kunskaper och erfarenheter inom däckaffären. 

– Jag vill gärna arbeta mig upp till en ledande roll inom organisationen, och fortsätta åstadkomma nya färdigheter så att jag växer professionellt. Kontinuerlig utveckling är något jag prioriterar högt och i takt med det vill jag, precis som mina kollegor gjort och gör för mig, fortsätta dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter genom mentorskap och bidra till att forma nästa generations yrkesverksamma inom samma bransch.

Vad gör du helst på din lediga tid?

– Förutom att spendera tid med familj och vänner, investerar jag gärna min fritid i att lära mig nya saker, även som kan gynna mig inom branschen. Vi är ett litet team på Bileko Tires i dag, därför gör vi mycket inom olika områden, allt ifrån att stödja våra kunder, butiker och expresslager med tekniska frågor, produktrådgivning och merförsäljning, till att skapa nyhetsbrev, kampanjer, förbereda nya utbildningar, leda olika projekt, med mera. Med det sagt finns det mycket kvar att utvecklas inom. I koncernen på Mekonomen Company har vi dessutom möjlighet att gå olika e-kurser som ger oss en chans att utvecklas inom olika områden och förnya våra nuvarande kompetenser. Hur bra är inte det?, säger Arlinda Pllana Zeka avslutningsvis.

Artikeln är en del av vårt tema om Folk i branschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078