23948sdkhjf

40 år med att utrusta verkstäder

Billyftar gjorde dem kända men Gesab har växt med uppgiften och är sedan många år en komplett leverantör av verkstadsutrustning. I år firar de 40 år som företag. Grattis Gesab!

Gesab började sin resa i Täby norr om Stockholm för 40 år sedan i år. 1983 var det ett gäng tekniker som bestämde sig för att göra det bättre själv genom att börja sälja billyftar. Och det gick över förväntan. Sakta men säkert byggde de upp ett företag med gott renommé, starka varumärken med bra kvalitet och lojala kunder. Gesab blev kända med billyftar men har under åren breddat sin portfölj till att bli en komplett leverantör för verkstadsutrustning. Mer om det senare.

En av Gesabs största fördelar som verkstadsleverantör är att de enbart säljer produkter som är tillverkade i Europa. Detta betyder att Gesab kan erbjuda högkvalitativ utrustning som uppfyller de högsta standarderna för kvalitet och säkerhet. Genom att erbjuda enbart europeiska produkter kan de också bidra till att främja europeisk produktion och stödja lokala ekonomier.

Hur kan man som ett verkstadsutrustningsföretag komma till mässan utan några produkter att visa upp?

Vidare innebär Gesabs fokus på europeisk produktion också att de kan erbjuda sina kunder kortare leveranstider och snabbare service. Eftersom produkterna finns närmare till hands.

Andreas Bramkvist är stock, logistics och marketing manager på Gesab och framhåller att detta är en fördel för kunderna, särskilt för de som är i behov av snabba reparationer. Eller behöver få tillgång till utrustning snabbt för att hålla sin verksamhet igång.

De som såg Gesabs monter på Automässan i januari var till en början förvånade. Hur kan man som ett verkstadsutrustningsföretag komma till mässan utan några produkter att visa upp? Det skulle visa sig vara ett genidrag. Medan konkurrenterna stod och demade produkter gjorde Gesab affärer.

– Vi hade genomgående kvalitet i våra besök på Automässan. Det var en lyckad setup, säger Andreas.

Det gick så bra att de funderar på att göra om upplägget på Automässan 2026.

Andreas vill gärna lyfta fram en lösning för problemen med igensättning av partikelfilter och de problem det orsakar för motorer. Just filterrengöringsmaskiner är smarta eftersom regenereringsfunktionen i emissionskontrollsystemet, som är avsedd att bränna de ackumulerade partiklarna i filtret, ofta misslyckas med att starta på grund av korta körsträckor, låga varvtal och alltför låga temperaturer.
Även om regenerering sker under körning eller tvingas fram genom diagnostik rengör den ändå inte filtret helt. Regenerering bränner bara bort en del av sotpartiklarna, men aska fortsätter att ansamlas i filtret. Över tid förlorar filtret sin flödeskapacitet och blir igensatt.

Vi har en bra dialog och en bra affär med både Polisen och Försvarsmakten där vi arbetar fram nya produkter tillsammans. Motorcykellyftar är något som tillkommit på det sättet. Andreas Bramkvist

De filterrengöringsmaskiner som Gesab saluför kan snabbt och effektivt rengöra igensatta filter när de är avlägsnade, till en bråkdel av kostnaden för filterbyte. Smart för alla.

Gesab har även valt att ta tillbaka en del av sin affär genom att låta sina tekniker resa runt mer i Sverige och göra jobben på plats. Framför allt på västkusten har Gesab blivit mycket synligare än tidigare.

Ett annat område där Gesab har nått stor framgång är deras samarbete med Försvarsmakten och Polisen.

– Vi har en bra dialog och en bra affär med både Polisen och Försvarsmakten där vi arbetar fram nya produkter tillsammans. Motorcykellyftar är något som tillkommit på det sättet.

Andreas berättar också att Gesab ständigt kollar av sin portfölj för att se vad marknaden och kunderna kräver.

– Vi vill vara en komplett helhetsleverantör till verkstäder och därför har vi även börjat serva och reparera AC-stationer i år. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda hela segmentet av produkter så att verkstaden inte behöver flera leverantörer. De ska kunna vända sig till oss och få hjälp med, i stort sett, allting.

Än i dag är det just fordonslyften som är Gesabs bäst säljande produkt. Gesab är exklusiv leverantör av Nussbaums produkter där bland andra Toyota har en rekommendation till sina verkstäder att använda en pelarlyft med dubbelledade armar, eftersom den lämpar sig väl för att lyfta batteribilar.

Annars har Gesab mycket OEM-produkter till bland annat BMW och VW-gruppen. Både lyftar och däckmaskiner.

– Vi jobbar hårt på att växa på AC- och däckmarknaden. Eftersom verkstäderna behöver göra en årlig service och kalibrering för att få behålla sina certifieringar vill vi kunna hjälpa våra kunder fullt ut med det som de behöver hjälp med. Vi ser också ett ökat behov av däckmaskiner till verkstäder som servar el- och hybridbilar.

40-årsfirandet har Gesab tagit med ro och inte gjort något större väsen av. Grundarna har sedan länge lämnat företaget men gör besök med jämna mellanrum för att se hur utvecklingen går.

– De gläds åt att vi är en attraktiv partner för många verkstäder och kunder och att vi har ett lyckat samarbete med Försvarsmakten och Polisen, avslutar Andreas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079