23948sdkhjf

DEBATT: Därför behöver vi enas om att det heter ”fordonstekniker”

2023 är det fortfarande inte ovanligt att det i en jobbannons står ”bilmekaniker” när vi i branschen annonserar efter fordonstekniker. Det är en ovana vi bör göra oss av med, uppmanar Lars Bergmark, vd Svenska Fordonsbranschen.

Vi i fordonsbranschen är sedan ganska länge rörande överens om att en viktig del av problemen med att hitta arbetskraft till våra verkstäder beror på att både skolungdomar och deras föräldrar har en förlegad syn på hur det är att jobba i en fordonsverkstad och på yrkesrollen.

En annan sak det råder bred enighet om i fordonsbranschen är att den som jobbar i en fordonsverkstad idag har yrkestiteln ”fordonstekniker”, och inte ”bilmekaniker”.

Hur vi benämner – eller titulerar – ett yrke är faktiskt viktigt, i synnerhet för oss i fordonsbranschen som slåss mot en förlegad och inaktuell bild av det yrke vi sedan många år har svårt att rekrytera människor till.

Då torde fordonstekniker vara den överlägset bästa yrkestiteln vi kan använda. Lars Bergmark, vd Svenska Fordonsbranschen

Varje jobbannons där vi i fordonsbranschen annonserar efter en fordonstekniker men titulerar jobbet ”bilmekaniker” så riskerar vi tyvärr själva till att sprida ut en felaktig, eller rättare sagt förlegad, bild av jobbet.

Men en fordonstekniker gör ju även mekaniska jobb – byter bromsok, sensorer och turboaggregat. Ja, det gör en fordonstekniker, men eftersom en allt större del av jobbet handlar om att göra andra saker – felsöka, diagnosticera och jobba i elsystemet och elektroniken – så blir ”bilmekaniker” en alltmera missvisande titel för yrket.

Egentligen räcker det med att titta på den gamla TV-serien ”Macken” som skapades på 1980-talet och sändes i SVT 1986 och handlar om två bröder som driver en liten mack och bilverkstad, för att förstå. Den förlegade bilden av yrket fordonstekniker ligger ganska nära den satiriska nidbild som TV-serien Macken ger av yrket.

I Macken används dessutom titeln ”bilmekaniker” flera gånger. Tydligare än så kan det knappast sägas att yrkestiteln ”bilmekaniker” är direkt olämplig att använda idag.

Men för att vara lite extra tydliga så tycker vi det är värt att påpeka att det vi i fordonsbranschen vill lyfta fram när vi marknadsför yrket ”fordonstekniker” är att det idag är en mycket avancerad yrkesroll som idag bitvis faktiskt är jämförbar med ingenjörens.

Då torde fordonstekniker vara den överlägset bästa yrkestiteln vi kan använda. Låt oss alla enas kring det, och se till att vi också använder denna titel när vi annonserar efter folk till våra fordonsverkstäder.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078