23948sdkhjf

Inga reg-plåtar till Tesla

Sedan IF Metall gick ut i strejk mot Tesla har flera andra fackförbund anslutit sig med sympatiåtgärder. Nu ser det ut som att det kan bli omöjligt att få ut nya Teslor i trafik på grund av Seko.

Inte långt efter att IF Metall varslade om strejk följde Seko efter med att de skulle vidta sympatiåtgärder. Det skulle innebära att ingen post eller paket skulle delas ut genom till biltillverkaren. Nu rapporterar Dagens industri om att detta skulle innebära att inga nya Teslabilar skulle kunna tas ut i trafik. Anledningen är att Transportstyrelsen inte får dela ut registreringsskyltarna på annat vis än genom Postnord.

Anders Porelius, presschef på Postnord Sverige, bekräftar för Dagens industri att postutdelningen till Tesla har stoppats.

– Vi är neutrala i grundkonflikten, men vi kringgår inte blockaden. Försändelser som ska till Tesla delas inte ut. Strejkrätten är så stark att den räknas som force majeure. Det betyder att vi inte bryter mot samhällsuppdraget, säger han till tidningen.

I väntan på att strejken ska gå över samlar nu Postnord all post som ska ut till Tesla. Exakt hur många som väntar på sina registreringsskyltar är oklart. Men från januari fram till november har det nyregistrerats över 18 000 Teslabilar. Under september registrerades det 3 363 stycken.

Tesla eller företagets kunder får själva inte hämta skyltarna hos den leverantör, Scandinavian Motorcenter, som Transportstyrelsen har avtal med. I ett skriftligt uttalande som Tesla skickat till Dagens industri kritiserar de Transportstyrelsens beslut att inte lämna ut skyltar. Tesla menar att myndigheten bidrar till vad de anser är ett oproportionerligt agerande från de svenska facken.

För första gången har också Teslas ägare, Elon Musk, kommenterat strejken. Det gör han i ett inlägg på X, tidigare Twitter. Elon Musk svarar kortfattat, ”detta är galet”, på ett inlägg där en användare redogör för att Postnord inte kommer dela ut registreringsskyltar.

Teslastrejken

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077