23948sdkhjf

Tingsrättsbeslut om regskyltar överklagas

27 november beslutade Norrköpings tingsrätt att Tesla hade rätt att hämta ut registreringsskyltar hos tillverkaren. Nu överklagar Transportstyrelsen beslutet till Göta hovrätt.

Som en följd av IF Metalls strejk mot Tesla vidtog flera andra fackförbund sympatiåtgärder. Något som bland annat resulterade i att inga registreringsskyltar till Teslabilar skickades ut. Biltillverkaren stämde därför svenska staten och kort därefter meddelade Norrköpings tingsrätt i ett interimistiskt beslut att Tesla skulle få hämta ut skyltarna själv.

Nu har Transportstyrelsen lämnat in ett överklagande till hovrätten.

– Vi menar att säkerhetsaspekterna vid ett utlämnande inte har blivit tillräckligt belysta och vill därför få prövat om tingsrättens prövning har varit korrekt. Beslutet är också oklart eftersom det inte säger någonting om hur tingsrätten egentligen har tänkt sig hur Tesla ska hämta sina skyltar, säger Anna Berggrund, avdelningsdirektör vid Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Myndigheten menar att de inte fick möjlighet att yttra sig innan tingsrätten fattade sitt beslut. Därför kunde de heller inte redogöra för säkerhetsaspekterna.Ett annat skäl till att Transportstyrelsen överklagar är att statliga myndigheter inte kan vitesbeläggas i den här typen av mål. Transportstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de inte tar ställning i den pågående konflikten mellan IF Metall och Tesla. Därför riktar sig överklagandet enbart mot tingsrättens beslut och är enligt myndigheten inte ett ställningstagande.

– Vi har begärt inhibition eftersom vi vill få utrett om beslutet är korrekt innan vi börjar med utlämnanden, säger Anna Berggrund.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094