23948sdkhjf

Viltforskare får Årets hjulklapp

Riksförbundet M Sverige har gett utmärkelsen Årets hjulklapp 2023 till Andreas Seiler, doktor i ekologi för hans forskning om vilt och trafik. Hans forskning ska ha ökat förståelsen av viltolyckor och hur de kan förebyggas.

Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige, säger i ett uttalande att ett konkret resultat av Andreas Seilers forskning är det ökande antalet faunapassager som byggs längs svenska vägar. Hon förklarar att de riktlinjer Andreas Seiler och hans kollegor tog fram rörande planering och utformning av dessa passager är vägledande i dag.

Under 2022 rapporterades över 63 000 viltolyckor på de svenska vägarna.

– Viltolyckor orsakar lidande för människor och djur och kostar samhället över 9 miljarder kronor årligen. Trots att det sker en viltolycka var åttonde minut är frågan politiskt lågprioriterad. Därför visar prognoserna på en fortsatt ökning av antalet olyckor under kommande år, säger Caroline Drabe.

Andreas Seiler menar att det inte är djuren som korsar vägen, utan vägen som korsar djurens livsmiljö. Därför ligger alltid ansvaret för att minska och undvika olyckor på människan.

– Det är vårt ansvar som bilförare att köra förutseende när det gäller vilt, men det svåra är att veta när och var vi behöver vara extra uppmärksamma eller sakta ner. Myndigheter kan inte helt bygga bort problemet, men de kan tillhandahålla kunskaperna så att vi som bilförare får hjälp att köra ansvarsfullt och säkert, säger Andreas Seiler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094