23948sdkhjf

Nya bud för Easees laddboxar

För drygt ett år sedan beslutade Elsäkerhetsverket om säljförbud för två av Easees laddboxar. Nu kommer myndigheten med nya beslut om dessa.

I mars förra året rapporterade Motormagasinet att Easees laddboxar Easee Home och Easee Charge fått försäljningsförbud. Anledningen var att Elsäkerhetsverket kritiserat boxarna efter att Easee Home fått underkänt vid ett test. Trots att det uppgavs i bruksanvisningen saknade boxen både DC-skydd och jordfelsbrytare. Till det klarade den inte av ett överspänningstest.

Nu rapporterar myndigheten att det i nuläget inte behövs några åtgärder för de laddboxar som redan har installerats. Elsäkerhetsverket påpekar att tekniska brister som brytavstånd och oförmåga att bryta höga strömmar finns kvar på grund av att de inte har en jordfelsbrytare. Myndigheten menar dock att risken för fel av allvarlig karaktär är så låg att de anser att det inte behövs praktiska åtgärder på redan installerade laddboxar. Istället säger de att Easee ska ta fram en prognos över vilka fel man kan förvänta sig. Den ska sedan följas upp med en redovisning av hur många fel som faktiskt inträffat.

– Elsäkerhetsverket bedömer att de möjliga fel som kan uppstå med de berörda laddboxarna i nuläget inte innebär en allvarlig risk för skada på person eller egendom. Det vi vill försäkra oss om med det här beslutet är att det inte uppstår allvarliga fel i utrustningen över tid i takt med att den åldras och slits, säger Per Samuelsson, chef för avdelningen produkter vid Elsäkerhetsverket, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096