Satsar på plåt och lack: ”Det ligger i Ryds Bilglas dna att växa”

Fredrik Karlsson, Sverigechef för Ryds Bilglas, har gått den långa vägen till chefsposten och när vi börjar att prata om min Volvo 850 så börjar han direkt processa artikelnummer i huvudet, vilket jag till en början inte förstår, för ränderna går som bekant aldrig ur.
Bolaget grundades 1947 av Erik Ryd i Sundsvall. Då hette det Ryds Glasmästeri och i det tillkom senare även en bilglasdel.
– I dag har vi skilda ägare. 2011 delades planglas och bilglas upp. Kort sagt gick det inte att vara expert inom båda områdena. Jag har jobbat 21 år i branschen och började som bilglastekniker på ett lokalt glasmästeri som blev uppköpta av Ryds kring 2006. Det var så jag började här, säger Fredrik Karlsson, innan han avbryter sig och säger:
– Rutnummer 1822 är det för Volvo 850. Visst är det den modellen som även låter lite speciellt?
Intervjun tar då ett litet sidospår och vi går igenom motorstorlek, T-Gul, hästkrafter med mera innan vi hittar tillbaka till Ryds Bilglas.
I dag ingår Ryds Bilglas i Cary Group som fungerar lite som paraplyet som håller ihop alla olika verksamheter, vilket kanske behövs med tanke på företagets expansion och fortsatta utveckling. Cary Group består av flera välkända varumärken inom bilglas och bussglas i Europa och skadeverkstäder i Norden.
–Cary, Car care by Ryds, är sprunget ur Ryds Bilglas och skapades med personal från Ryds Bilglas. I dag finns vi i tio länder där Sverige, Storbritannien och Spanien är våra största marknader.
I takt med konsolideringarna som skett i branschen så blir läget och tillgänglighet viktigare för både kund och företag.
– Bilglasverkstäder kunde tidigare ligga på bakgator i industriområden men i dag erbjuds vi bra placeringar av fastighetsägare, Mall of Scandinavia är ett bra exempel. För kunderna är det också fördelaktigt då de kan shoppa eller gå på bio medan vi byter rutan.
Men för att lyckats och inte drabbas av växtvärk så krävs det att man hittar rätt kompetens.
– Det är en utmaning att hitta personal, vi har jobbat många år med ett lärlingssystem som vi hela tiden utvecklar. Det är mest yngre men även äldre personal som vi tar in genom lärlingsprogrammet, det har funkat bra. Vi arbetar även aktivt för att öka antalet kvinnliga tekniker.
Det senaste intäktsbenet som Ryds Bilglas har satsat på är inom skade- och lackverkstäder.
– I Sverige har vi jobbat med plåt och lack sedan 2021. Vi började först i Danmark då vi förvärvade ett bolag som heter Crashpoint, sedan tog vi över MPS Bilskade och Quick Car Fix i Norge. Så det är lite av en nordisk satsning. Vi har växt ganska sakta i Sverige och hade fyra skadeverkstäder vid årskiftet 2023–2024 och nu åtta månader senare är det nio skadeverkstäder vilket innebär att vi har ökat takten rejält, säger Fredrik Karlsson.
Ryds Bilglas ser det som ett sätt att stärka sitt erbjudande och precis som många andra söker de nya intäktsströmmar.
– Tack vare våra starka kontakter med försäkringsbolag, hyrbils- och leasingbilsföretag har vi kunnat utöka våra samarbeten med nya avtal, säger Fredrik Karlsson.
De har även startat upp bilglasverksamhet vid vissa av skadeverkstäderna de har förvärvat, exempelvis på Gotland.
– Det ligger i Ryds Bilglas dna att växa och vi har alltid startat upp nya verksamheter och förvärvat. I snitt har cirka 10–20 nya bilglasverkstäder tillkommit i den svenska verksamheten per år.
Vi har sedan några år tillbaka även en digital skadebedömning med AI-teknik där kunderna genom att ta en bild i mobilen kan se om vindrutan går att reparera ... Fredrik Karlsson
Fredrik Karlsson har varit med under bilglasutvecklingen som skett gällande både bilar och konsumentbeteende. Kalibreringsarbetet tar i dag en allt större plats i verksamheten.
– När jag började så hade det börjat komma lite teknik som regnsensorer. I dag har vi 167 verkstäder och i snitt måste vi göra Adas-kalibreringar på nästan varannan bil. Dessutom har glasen blivit större men tunnare. Kalibreringen kommer att fortsätta att öka och är idag en naturlig del av arbetet. Spännande utveckling men kräver en hel del resurser och kompetens för att vara up to date, säger Fredrik Karlsson.
De har en teknisk grupp som följer utvecklingen i branschen noga och säkerställer att de alltid har rätt utrustning och kompetens.
I varje region har de dessutom en resurs som kan utbilda personal vid behov.
Alla bilglastekniker har gått utbildningen ”Elektrisk informerad person” som ger en baskunskap för att hantera högvoltsfordon. På skadeverkstäderna har personalen den högre utbildningen som de främst går genom de olika biltillverkarna.
– Sermi följer vi noga men som vi upplever det i dag så kommer inte vårt jobb påverkas men det kan förändras. Det ställs allt högre krav på tekniker som loggar in med behörighet och liknande i dag. Det är jätteviktigt att eftermarknaden kommer åt all data och vi har en tät dialog med alla våra leverantörer, säger Fredrik Karlsson.
Miljö och hållbarhet är som i många andra branscher en viktig del i företagets utvecklings- och tillväxtresa. Ryds Bilglas blev miljö- och kvalitetscertifierade 2011 och en omställning tog vid.
– Vi var ganska tidigt på det och gjorde ett rejält jobb med det mesta. Vi gick från flera tusen kemikalier till omkring 50 stycken. I dag hämtas alla rutor för återvinning, även de olika komponenterna. Det som inte kan bli nytt bilglas blir byggmaterial. Mer än 40 procent av glasen kan vi reparera och vi jobbar mycket med att förlänga livslängden. Det är den största miljövinsten att kunna reparera. Vi har sedan några år tillbaka även en digital skadebedömning med AI-teknik där kunderna genom att ta en bild i mobilen kan se om vindrutan går att reparera, vilket besparar kunderna tid, kostnader och miljö genom att de inte behöver åka till verkstan för bedömning säger Fredrik Karlsson.
– Inom plåt och lack försöker vi hitta nya sätt att reparera mer och därför har vi tagit Quick Car Fix- konceptet till Sverige och ska försöka reparera fler småskador. Det är en mobil smart repair-box som kan sättas upp på publika platser.
Utvidgningen har skett genom förvärv på nya marknader och det skiljer en del på hur man jobbar.
– I södra Europa jobbar man mer mobilt och är på plats hos kunden. Men trenden är att det minskar eftersom utrustningen blir mer avancerad när rutorna innehåller mer teknik.
De har även börjat jobba mer med utbyten och i vintras lånade Ryds Bilglas ut personal till Storbritannien.
– Det är både lärorikt och ett jobbmässigt äventyr för personalen. Det är något som vi ska fortsätta med och det är bra att vi kan lära av varandra, säger Fredrik Karlsson.
Efter över tjugo år i bilglasbranschen har han sett tekniksprången som gjorts och hur arbetet har förändrats, men att utvecklingen skulle stanna av tror han inte, snarare tvärtom.
– Om tio år kommer det krävas ännu mer av dem som gör jobbet samtidigt som allting ska vara enklare och mer tillgängligt för kunderna, säger Fredrik Karlsson.