23948sdkhjf

SITA sänker hastigheten för sina 700 lastbilar till max 80 km per timme

Återvinningsföretaget SITA tar 2012 ett rejält grepp om miljöutsläppen i trafiken genom flera kraftfulla insatser. Bland annat sänker man från och med 31 mars 2012 hastigheten till 80 kilometer per timme för sina tunga fordon. Begränsad hastighet sparar både bränsle och miljö och insatsen beräknas spara 1 300 ton koldioxid per år. Denna besparing motsvarar utsläppen från 4 900 bilresor mellan Ystad och Haparanda med personbil.

– Vi har tagit på oss uppgiften att minska utsläppen av växthusgaser genom återvinning av avfall. Ett led i återvinningen är transporterna av avfallet och därför är det viktigt att vi kontinuerligt arbetar för att minska miljöbelastningen från våra fordon, säger Mårten Widlund, vd för SITA.

Under 2011 har hastighetsbegränsningen införts lokalt i Helsingborg med så positiva resultat att den nu införs för SITAs 700 lastbilar i Sverige. Arbetet påbörjades under hösten 2011 och ska vara genomfört till 31 mars 2012. Förutom de miljömässiga och ekonomiska vinsterna som en minskad bränsleförbrukning innebär bidrar den begränsade hastigheten även till att minska olycksrisken, minska buller i närmiljön och skapa en bättre arbetsmiljö för chaufförerna.

Utöver hastighetsbegränsningen har SITA dessutom som första företag i avfallsbranschen installerat teknisk utrustning i 118 av sina fordon som underlättar för chauffören att köra miljövänligt. På en display i bilen får föraren omedelbar återkoppling på sin körstil och bland annat visas andelen fotbromsningar, bränsleförbrukning och andelen tomgångskörning. Målet är att minska transporternas miljöpåverkan, skapa ett lugnare körsätt och leva upp till beställarnas krav.

– Vi har sett över hur vi kan minska vår klimatpåverkan i trafiken på många sätt. Förutom satsningarna på de tunga fordonen genom sänkta hastigheter och verktyg för att köra mer miljövänligt har vi även tagit ett beslut om att alla tjänstemännens förmånsbilar måste vara drivna med etanol, diesel, gas eller vara hybridfordon. Sammantaget räknar vi med stora miljöförbättringar och att våra högt ställda miljömål nås, säger Mårten Widlund.

Vinster med att sänka hastigheten:

En tung lastbil som kör 80 km/tim istället för 90 km/tim drar nästan fyra liter mindre per tio mil
En sänkning med 5 km/tim minskar bullret med 20 %
Risken att skadas svårt vid en olycka minskar med 30 % vid en hastighetssänkning från 90 till 80 km/tim.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078