23948sdkhjf

Underleverantörer hindras att expandera
Flera stora underleverantörer till Volvo Personvagnar har nekats lån för att utveckla framtidens bilmodeller. Branschorganisationen FKG varnar nu för att hela branschen är i gungning och kräver att regeringen griper in.

– Det är allvarligt att inte kunna vara med och utveckla framtidens bilmodeller ihop med en kund bara för att du inte får krediter som var normalt förr i världen, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG som företräder underleverantörerna till SVT Nyheter.

I början av december presenterade Volvo Personvagnar sina framtidsplaner för Sverige. Och de var mycket offensiva.

I Göteborg håller en helt ny karossfabrik på att byggas. Där ska en helt ny generation av bilmodeller och motorer tas fram – en satsning på 35 miljarder kronor. Dessutom har Volvo lagt mycket stora beställningar hos sina underleverantörer.

Men där har det blivit tvärstopp i flera fall. För bankerna vill inte satsa på denna krisbransch. Likadant är det ute i Europa, men där har staterna gripit in.

– Snart är det för sent i Sverige. I övriga Europa har industrin redan sitt stöd på plats. I England finns det ett mycket kraftfullt industriprogram för bilföretagen. Tyskland har också ett stort program för sin industri tillsammans med sina forskningsinstitut, säger Fredrik Sidahl.

Krisen för bilindustrin har blivit en het fråga för politikerna i hela Europa och i veckan var det ett krismöte i Bryssel där Sveriges inställning har varit och är att stoppa alla subventioner.

– Den svenska regeringen gör nu allt för att lyfta våra svenska företag och försöka hjälpa till då det gäller kapitalförsörjningen, säger Annie Lööf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08