23948sdkhjf

Svenska Zbee har landat i Jakarta

Nu är det svenska företaget Clean Motion i Jakarta för att lansera sin Zbee, ett litet, eldrivet fordon anpassat för framtidens stadstransporter. En Zbee varken bullrar eller släpper ut avgaser och genom dess överlägsna energieffektivitet bidrar den till att minska de globala koldioxidutsläppen.

- Clean Motion har utvecklat ett unikt och mycket imponerande elfordon, som är ett utmärkt exempel på hur svensk, innovativ miljöteknik kan göra stor nytta i Indonesien. Zbee kan förändra stadslivet i Jakarta och bidra till en väsentligt bättre stadsmiljö, säger Ewa Polano, Sveriges ambassadör i Indonesien.

Pilotproduktion av Zbee kommer påbörjas på PT Lundin Industry i Banyuwangi, östra Java under augusti, därefter planeras ytterligare produktionsanläggningar i Jakarta. Guvernörsadministrationen i Jakarta har visat stor entusiasm över Zbee och kommer testa ett antal fordon under hösten. Clean Motion bedömer att marknadspotentialen är minst 100 000 fordon per år.

Zbee kombinerar enkelhet med avancerad teknologi, där karossen bygger på avancerad kompositteknologi. Fordonet har plats för förare och två passagerare och har trepunktsbälten för alla.

Energiåtgången i ett fordon är till 75 % viktrelaterad, detta innebär att en traditionell elbil med tung stålkaross därför inte kan ses som ett miljöbra alternativ. Ett lätt fordon som Zbee är överlägset i låg energianvändning.

– Zbee representerar ett paradigmskifte inom småfordon och med ökande energipriser kommer Zbee att bli ett än smartare val. Vår vision är att Zbee ska bli det naturliga valet för transporter i alla storstäder oavsett om det är i London, Milano eller Jakarta, säger Göran Folkesson, vd för Clean Motion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078