23948sdkhjf

Mindre än ett år kvar till valet Är det nu bilisterna ska klämmas åt?

Regeringen har som bekant som mål att Sveriges bilar ska vara fossiloberoende år 2030. Men ännu så länge går det trögt på den vägen. En utredning ska i december ska redovisa hur försäljningen av el, biogas och etanolbilar ska öka. Men ordföranden i utredningen, Thomas B Johansson, har redan avslöjat vad innehållet i utredningen kan bli.

Om regeringens utredare får som han vill kommer ett bonus – malus-system införas. Systemet innebär att ju mer koldioxid bilen släpper ut, desto mer får man betala i straff och ju mindre bilen släpper ut desto mer får man i bonus. Som mest kan man få 48 000 i bonus om man köper en snål el-, etanol- eller biogas-bil som släpper ut lite koldioxid medan den som köper en stor och bränsleslukande bil som släpper ut mycket koldioxid kommer att få betala runt 40 000 i avgift.

Kommentarerna har förstås varit många, mer eller mindre nyanserade.Bland de bättre förslagen om hur arbetet mot en fossiloberoende fordonsflotta ska bedrivas svarar Bil Sweden. Fossiloberoende fordonsflotta 2030 ska ses som ett steg på vägen mot Sveriges vision för 2050. Dessa visioner och mål är de tuffaste i världen och innebär att Sverige tar ledningen när det gäller att minska klimatpåverkan från vägtrafiken. FFF-utredningen har inriktat sig på åtgärder och styrmedel. BIL Sweden anser att man dessutom bör skapa en bred samverkan genom att samla alla aktörer som vill driva utvecklingen framåt. Samarbetet bör präglas av ett gemensamt arbetssätt som bygger på att alla aktörer vill bidra till att minska fossilberoendet.

Ett sätt att hantera definitionen av en Fossiloberoende fordonsflotta och driva denna utveckling framåt är att dra paralleller med ”Nollvisionen”, anser Bil Sweden. Nollvisionen är grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige och är fastställd genom beslut i riksdagen. Beslutet har lett till förändringar i trafiksäkerhetspolitiken och i sättet att arbeta med trafiksäkerhet. På motsvarande sätt som för Nollvisionen med dess etappmål, bör vi också ha ett realistiskt etappmål för 2030, d.v.s. fossiloberoende fordonsflotta, tycker Bil Sweden. Detta etappmål bör fastställas av de aktörer som ingår i samarbetet. Ansvaret delas upp på de inblandade aktörerna, stat, kommuner, landsting, myndigheter, fordonstillverkare, bränslebolag, transportköpare och ”transportbrukare” och varje aktör sätter upp mätbara mål för sin verksamhet som specificeras genom ett antal indikatorer. Arbetet följs upp årligen och resultaten presenteras på en återkommande ”Resultatkonferens”. Ett bra förslag från Bil Sweden som också konstaterar: 12 månader kvar till valet. Nog har vi misstankar om att det kommer att presenteras en rad förslag från regeringen som siktar på att flirta med väljarna. Det kan stå oss dyrt.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089