23948sdkhjf

Allt fler tecken på starkare ekonomi

Året avslutas med ett par riktigt intressanta rapporter som ger hopp om framtiden. Det är SE-banken och Swedbank som kommit med dels en ny upplaga av Nordic Outlook respektive en ny småföretagsbarometer.

Förutsättningarna fortsätter att förbättras för den globala ekonomiska tillväxten de närmaste åren. Men det förblir en modest återhämtning som hämmas av pågående ekonomiska och finansiella ”läkeprocesser”. Det skriver SEB:s ekonomer i en ny upplaga av Nordic Outlook. BNP-tillväxten i OECD-området, 34 länder som står för knappt två tredjedelar av världsekonomin, blir nästa år 2,3 procent, upp från 1,2 procent i år, och ökar något ytterligare till 2,7 procent 2015.

I Sverige har industrin under 2013 uppvisat en skakig återhämtning samtidigt som hushållen hållit hårt i plånboken. De flesta konjunkturindikatorer målar upp en ljusare bild än faktiska hårddata och ger stöd till en prognos med accelererande tillväxt. BNP väntas växa med 0,7 procent i år, 2,5 procent 2014 och 3,2 procent 2015. Hushållen gynnas av lågräntemiljön, goda realinkomster och en expansiv finanspolitik samt stigande huspriser och aktiekurser. Hushållens köpkraft förbättras med mer än 3 procent 2014. Huspriserna stiger med ca 5 procent i år och nästa år och planar därefter ut 2015, tror SEB-ekonomerna.

Småföretagskonjunkturen har också förstärkts vilket också småföretagarna signalerade i våras, skriver Swedbank i en färsk upplaga av Småföretagsbarometern. Den samlade konjunkturindikatorn steg från 31 till 54. Småföretagarna är positiva och räknar med en fortsatt uppgång det närmaste året. Konjunktur-indikatorn väntas stiga till 85, vilket signalerar om en ökad tillväxt i svensk ekonomi.

Både industrin och tjänstesektorn upplever att konjunkturen förbättrats. För industrins del sker uppgången från en låg nivå, medan tjänsteföretagen går från hygglig till bra tillväxt.

Trots avmattningen under det senaste året har småföretagen fortsatt att anställa. Nettotalet för sysselsättningen under det senaste året är +8. Nu väntas sysselsättningen öka i snabbare takt, med ett nettotal på 16. Vart fjärde småföretag räknar med att nyanställa. Störst anställningsplaner finns inom tjänsteföretagen. Den bättre konjunkturen avspeglas i att 65 procent av företagen ser expansionsutsikter, jämfört med 56 procent i våras.

En ljusare småföretagskonjunktur har lett till att fler företag bedömer att lönsamheten har förbättrats de senaste tolv månaderna, vilket bryter därmed den nedåtgående trenden. Drygt var tredje företag anser att lönsamheten är högre än för ett år sedan med vart femte bedömer att den har försämrats, skriver Swedbank.

Väger man också in Konjunkturinstitutets barometerindikator, som publicerades i november, så ser det ganska ljust ut. Indikatorn steg 2,4 enheter i november och har därmed ökat med drygt 12 enheter de senaste sex månaderna. Alla indikatorer, utom för privata tjänstenäringar, noterade en ökning.

Det ser alltså ganska ljust ut. Men som alltid så är vi förstås beroende av vad som händer i omvärlden.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.221