23948sdkhjf

Livsfarliga GDS-produkter med gas till AC-anläggningar

Knappast någon har väl missat debatten tidigare i år om det nya köldmedlet R1234yf som ska användas i nya bilars luftkonditionering och som visat sig ha mycket farliga egenskaper. I spåren av den debatten har det nu dykt upp nya och mycket farliga företeelser på AC-området.

-Det har visat sig att privatpersoner kan köpa köldmedel till AC:n tll exempel på nätet. Det finns gör-det-själv-kit för att man själv ska kunna fylla på sin AC. Fullständigt livsfarligt om detta görs av icke kunniga personer. Den som ska arbeta med AC i bilen måste vara certifierad, det är helt enkelt en fråga om säkerhet, säger Bo Ericsson, vd på SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening).

-Om någon behöver fylla på köldmedel i sin AC i bilen så beror det troligtvis på att AC:n läcker. Om man då fyller på med hjälp av ett gör-det-själv-kit så mixtrar man med systemet och får in brandfarlig gas. Säg att man har ett läckage i förångaren och så bestämmer du dig för att röka i bilen, då har du tänt din sista cigarett. Eller om du har en tändkabel som isoleringen är bruten på. Detta är helt enkelt livsfarligt, säger Bo Ericson.

På nätet och hos företag säljs alltså burkar med köldmedlet R1234yf. Men det säljs också förpackningar med annan gas av propan-typ som kan användas i ac:n.

-Man tror inte att det är sant, dels att det finns företag som säljer köldmedel till privatpersoner, dels att det finns bilägare som ger sig in och mixtrar med det här själva. Det måste ju bryta mot alla bestämmelser som finns och är helt livsfarligt. Vi går nu ut och varnar verkstäder, både för att befatta sig med de här produkterna och för att se upp när de ska AC-jobba med en bil, säger han.

-Det här rör ju sig om högexplosiva varor och hur man bär sig åt för att skicka dem förstås jag inte, för det kan väl inte gå som vanligt post-paket, säger Bo Ericsson.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079