23948sdkhjf

Sluta rattsurfa i jultrafiken

Mötesolyckor och singelolyckor är de vanligaste typerna av dödsolyckor som sker under jul- och nyårshelgerna. Transportstyrelsen manar alla som ska ge sig ut i helgtrafiken till försiktighet och lugn och att låta bli att använda mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt.

Jul och nyår är en av de storhelger då många väljer att åka bil och tyvärr sker det också en hel del olyckor. Enligt Transportstyrelsens skade- och olycksrapporteringssystem STRADA har mellan 11 och 16 personer dött varje jul- och nyårshelg under de senaste fyra säsongerna. De vanligaste olyckstyperna vid dessa dödsolyckor är kollisioner vid möten eller singelolyckor.

Fyra av de 15 som omkom under jul- och nyårshelgen 2013-2014 omkom vid möten, fem omkom vid singelolyckor. Det är svårt att ange exakt orsak till varför olyckor uppstår men det finns några tips som Transportstyrelsen vill ge Sveriges bilförare för en säkrare bilresa:

Sluta rattsurfa. Att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning kan i många fall ta för mycket uppmärksamhet från trafiken. Tittar man på sin mobil under två sekunder hinner bilen rulla i 22 meter utan att föraren har kontroll. Och det är vid en hastighet av 40 km i timmen. Det är inte bara farligt utan även olagligt. Om man använder sin mobil så att man tappar kontroll över bilen, kan polisen bötfälla föraren. Transportstyrelsen gör sedan en bedömning om körkortet tillfälligt ska återkallas. Tips är att använda teknik som t ex röststyrning för att hantera telefonen, låta någon annan i bilen svara eller ta en paus från bilkörningen och ringa då.
Var utvilad och stressa inte. Att vara trött innebär att uppmärksamheten bakom ratten blir lidande. Det är också viktigt att inte stressa i trafiken. Håll avstånd till fordonet framför och gör inga dumma omkörningar.
Var nykter och drogfri i trafiken. Alkohol och andra droger påverkar vakenhet eller uppmärksamheten i trafiken och är självklart inget man ska använda inför bilresan. Förutom att du riskerar ditt och andra liv, riskerar du också böter, fängelse och återkallat körkort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079