23948sdkhjf

Fordonsskulderna minskar men är fortfarande 1,9 miljarder kronor

För tredje året i rad minskar antalet personer som har fordonsskulder, men den sammanlagda skulden på drygt 1,9 miljarder är oförändrad. Det visar ny statistik från Kronofogden.

– Det är skulderna för obetalda felparkeringsavgifter som minskar. Här kan vi se att lagen som trädde i kraft 2014 haft en preventiv effekt, det vill säga folk parkerar rätt eller betalar. Vi kan också se att kommun och polis börjar få bort bilarna från gatorna så att de inte kan skuldsättas mer, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Fordonsrelaterade skulder består av felparkeringsavgift, fordonsskatt, trängselskatt och infrastrukturavgift. Vid årsskiftet hade drygt 100 000 personer och organisationer sammanlagt drygt 1,9 miljarder kronor i fordonsskulder. En minskning med cirka 2 000 personer sedan i fjol. Den sammanlagda skulden ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året.

Det är främst skulderna för obetalda felparkeringsavgifter som fortsätter att minska – från 895 miljoner kronor i fjol till 821 miljoner kronor vid årsskiftet. 2014 fick Kronofogden in cirka 219 000 ärenden om obetalda felparkeringsavgifter. Under 2017 var motsvarande siffra knappt 136 000. Minskningen är inte bara kopplad till att Kronofogden får in färre ärenden, utan beror också på att skulderna nu skrivs av (preskriberas) i större utsträckning.

För att komma till rätta med problemet med bilmålvakter behövs dock ytterligare regelförändringar.

– De allra flesta bilar som är registrerade på bilmålvakter har ett begränsat värde. Det gör att vi inte kan sälja dem till ett pris som överstiger kostnaderna för hanteringen. Vi välkomnar därför regeringens kommande utredning, säger Johan Krantz.

Kronofogden har tidigare föreslagit olika regelförändringar, till exempel:

  • Tak för hur många bilar en person får äga.
  • Användningsförbud vid obetalda fordonsskulder – det gör det möjligt för polisen att ingripa.
  • Utökade möjligheter för polis och parkeringsvakter att omhänderta skuldsatta bilar som saknar trafikförsäkring eller har körförbud, oavsett om de är felparkerade eller inte.
  • Vägtrafikregistret bör utvisa vem som äger fordonet, det vill säga att den registrerade ägaren också är den civilrättslige ägaren till fordonet.
  • Offentliggör fordon där skulderna inte betalas – tipstelefon gör det möjligt att hitta fordonen.

Totalt fanns det vid årsskiftet 208 787 fordon som var belastade med en eller flera skulder som uppstått efter att den nya lagen trädde i kraft den 1 juli 2014. Den stora majoriteten, 137 894 fordon, har skulder som understiger 5 000 kronor. Längst ner i detta pressmeddelande finns en bifogad lista på de 50 mest belastade fordonen vid årsskiftet, samt regional statistik uppdelad på län och kommun.

Fakta om bilmålvakter och lagen från 2014

  • Begreppet bilmålvakt används om personer som är registrerade som ägare till ett fordon i stället för dess verkliga ägare. På så sätt kan den verkliga ägaren slippa undan exempelvis skatter, trafikförsäkring och felparkeringsavgifter.
  • Bilmålvakter är i regel personer som redan har stora skulder hos Kronofogden och som saknar utmätningsbara tillgångar.
  • Från den 1 juli 2014 kan fordon med obetalda fordonsrelaterade skulder tas i anspråk och säljas av Kronofogden för att betala skulderna. Detta gäller även om fordonet har bytt ägare.
  • Om ägaren till ett felparkerat fordon har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor har kommunen rätt att omhänderta och flytta fordonet. Ett omhändertaget fordon återlämnas först då alla felparkeringsavgifter och kostnader för flytten är betalda.
  • Inför ett bilköp finns möjligheten att kontrollera med Transportstyrelsen om det finns obetalda skulder kopplat till fordonet som beslutats efter den 1 juli 2014.
  • Reglerna gäller endast för skulder som beslutats efter den 1 juli 2014.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063