23948sdkhjf

”Olagligt köra med manipulerade fordon”

Att ta ett dieselfordon i bruk där EGR-funktionen och adblue-tillförseln inaktiverats är olagligt, hävdar Bilprovningens tekniske konsult Morgan Isacsson. På Transportstyrelsen uttrycker man sig försiktigare.

– Vi har inget lagstöd idag för att förbjuda fordon med hänvisning till att de har modifierats. Verktyget vi har är Fordonsförordningen, som säger att ett godkänt fordon som ändras så att det inte längre överensstämmer med det utförande det hade då det registreringsbesiktigades, det måste genomgå en ny registreringsbesiktning, förklarar Patrik Sveder, utredare på Transportstyrelsen. Men tillägger sedan att:

I avgasreningslagen paragraf 10 och punkt 5, I EU-förordningarna (som listas i 2 §) finns bestämmelser om ”Förbud mot manipulation av avgasreningssystem”. Så där finns det egentliga lagstödet att man inte får göra ingrepp. Problemet är bara hur besiktningsorganen ska upptäcka detta vid den ordinarie kontrollbesiktningen.

Läs mer: Verkstad manipulera med avgasreningen

Morgan Isacsson som är teknisk expert på Bilprovningen anser att det rent juridiskt är ganska klart vad som gäller; verkstäder som utför manipulering av avgasreningen befinner sig inom lagens råmärken medan den som använder fordonet i trafiken inte gör det:

– Manipulera motorn i ett fordon får man göra. Det är inget lagbrott så länge man informerar fordonets ägare om det och om konsekvenser det får.

– Men att bruka ett fordon som inte uppfyller enligt lagen uppställda krav är olagligt. Så fort du tar ut ett manipulerat fordon i trafiken så gör du dig skyldig till ett lagbrott, förklarar Morgan Isacsson och hänvisar till både Fordonslagen och Fordonsförordningen:

Vid en registreringsbesiktning ska det visas att fordonet fortsättningsvis uppfyller gällande avgas- och utsläppskrav i Europa, vilket är omöjligt när man satt dessa system ur funktion.

Det finns en anledning till att motortillverkarna har utrustat sina motorer med olika system/komponenter och det är för att kunna uppfylla gällande krav på avgasutsläpp. Att jobba med manipulering av avgasreningen är en ytterst oseriös och oetisk verksamhet. Kväveoxider är hälsofarliga gifter som orsakar många dödsfall varje år, tillägger Morgan Isacsson.

Läs mer: Verkstad manipulerar med avgasreningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078