23948sdkhjf

Sista Saaben går på auktion

Nevs låter sista Saaben auktioneras ut via auktionssajten Bilweb Auctions. Behållningen kommer att gå till personer som gör betydande insatser för framtidens hållbara mobilitetslösningar.

När elbilstillverkaren Nevs under Saab-festivalen i juni släppte nyheten om att den allra sista Saaben ska auktioneras ut blev det snabbt en snackis bland Saab-entusiaster världen över. Nu är det klart att den sista Saaben kommer att auktioneras ut via Bilweb Auctions i oktober.

Förutom nyckeln till den sista nya Saaben kommer köparen att få en exklusiv rundvandring hos Nevs Trollhättan, och inte minst ett besök på företagets utvecklingsavdelning, där framtidens självkörande elbilar håller på att ta form.

Dagen avslutas med en guidad tur genom Saab-museets stora samling av bilar och memorabilia. En lunch och en hotellövernattning ingår också i upplevelsen.

Behållningen av försäljningen kommer att gå till The Nevs Sustainable Mobility Scholarship, ett nyinstiftat pris som Nevs kommer att dela ut i samarbete med Högskolan Väst i Trollhättan under minst fem år.

Priset kommer att gå till en person som gör betydande insatser för att främja framtidens mobilitetslösningar, allt från elbilsteknik till delningsekonomi och insatser för självkörande bilar.

– Det känns extra bra att den allra sista bensindrivna bilen från Stallbacka kan användas för att stimulera övergången till framtidens hållbara transporter, säger Stefan Tilk. vd och vice ordförande i Nevs, i ett pressmeddelande.

Ursprungligen avslutades produktionen av Saab-bilar efter företagets konkurs år 2011. Men efter att Nevs köpt upp företaget återupptogs produktionen i den ursprungliga fabriken mellan 2013 till 2014. Den sista omgången bestod av 420 stycken Saab 9-3 Aero.

Bilen som nu auktioneras är en 2014 års Saab 9-3 2.0T i silver med automatlåda och med bara cirka 70 kilometer på mätaren. Den plockades från produktionslinan för ett planerat utvecklingstest som aldrig genomfördes. Därefter användes den som referensfordon under produktionsperioden.

När produktionen helt avstannade i maj 2014 parkerades bilen inne i fabriken i händelse av att produktionen av fossildrivna fordon eventuellt skulle återupptas. Medan de övriga nyproducerade Saab 9-3:orna såldes i olika omgångar förblev referensbilen orörd i fem år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094