23948sdkhjf

Kraftig stöldvåg av premiumbilar i Malmö

Rekordmånga premiumbilar har stulits i Malmö de senaste veckorna. Tjuvarna använder sig av den så kallade relämetoden och kör de dyra bilarna till andra länder, via Öresundsbron.

I oktober har åtta premiumbilar stulits från Malmötrakten. Oxie utanför Malmö är ett område som varit särskilt drabbat, där tre bilar till ett värde av 1,5 miljoner kronor stals inom loppet av några dagar.

– Vi ser en ökning av stölder av premiumbilar i och runt Malmö. Det handlar om påkostade bilar med hög kvalitet av kända bilmärken. Det är internationella brottsnätverk som ligger bakom den största andelen av stölderna, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Gemensamt för stölderna är att tjuvarna använder sig av den så kallade relämetoden, vilket innebär att man med hjälp av elektroniska verktyg fångar upp signaler från bilens nyckel och skickar dem vidare till en mottagare som står vid bilen. Låssystemet gör att bilen låses upp automatiskt när det identifierar att nyckeln är i närheten. Med hjälp av reläsändare kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad. Därefter öppnas och startas bilen och stölden är fullbordad inom någon minut.

Bilarna körs sedan ut via Öresundsbron innan ägarna upptäckt att de är stulna. Stulna bilar har anträffats i Danmark, Tyskland och Polen.

– Det är avgörande för gärningsmännen att bilen körs hela vägen. Om de tvingas stanna går det inte att få igång bilen eftersom det inte finns en signal från bilens nyckel. Väl i Tyskland ligger Europa öppet för dem. Därför måste vi se till att de stoppas innan de lämnar Sveriges gränser. Vi hoppas att polisen prioriterar kontroller av fordon nattetid vid brofästet, säger Anders Lindstrand.

I fler än ett fall har bilägare lyckats dokumentera stölden med övervakningskamera, men polisen har inte hunnit ta del av materialet och därför har inga förundersökningar inletts.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125