23948sdkhjf

Göteborg världens sjunde mest bilvänliga stad

Det kan komma som en chock för alla som försökt navigera mellan alla spårvagnar, men Göteborg är faktiskt världens sjunde mest bilvänliga stad, enligt en undersökning som den Frankrike-baserade bildelsförsäljaren Mister Auto låtit utföra.

Enligt undersökningen, som omfattar 100 utvalda städer runt om i världen, är Calgary i Kanada världens mest bilvänliga stad med få trafikstockningar, låg dödlighet i trafiken och överkomliga kostnader i förhållande till inkomstnivå. I andra änden av skalan återfinns Bombay i Indien, som är Calgarys raka motsats.

Sveriges tre största städer finns med i undersökningen. Högst på listan hamnar Göteborg som trots sina många trafikmässiga utmaningar rankas som världens sjunde mest bilvänliga stad. Detta tack vare få trafikstockningar, hög kvalitet på vägnätet samt överkomliga bensinkostnader i förhållande till inkomstnivå. Malmö hamnar på 14:e plats och Stockholm på 18:e i undersökningen.

− Trots ökad tillgänglighet för andra transportmedel är bilen fortfarande det vanligaste sättet att förflytta sig på i världen. Vare sig man pratar om bränsle- eller eldrivna bilar måste städer fortsätta att anpassa sig för att kunna hantera trafikflödet, säger Sébastien Rohart, vd på Mister Auto, i samband med presentationen av undersökningen.

Undersökningen är indelad i tre huvudkategorier: infrastruktur, säkerhet och kostnad. Infrastrukturen bedömdes utifrån faktorer som antalet bilar per invånare, trafikstockningar och kvaliteten på vägar och kollektivtrafik samt luftkvalitet.

− Vi valde att inkludera städernas luftkvalitet i undersökningen eftersom vi ville se vilka städer i världen som lyckats hantera problemen med luftföroreningar, så att deras invånarna säkert kan ta sig från punkt A till punkt B utan att deras hälsa äventyras, säger Sébastien Rohart. I vissa städer i världen kan du inte ens veva ned bilrutan medan du kör på grund av smog och avgaser.

Säkerheten bedömdes efter antalet dödsfall i trafiken, liksom hur vanligt aggressivt beteende i trafiken är och hur körkulturen i staden såg ut i stort. Vad gäller kostnaderna undersökte man inte bara bränslekostnader och skattetryck, utan också kostnaderna i förhållande till landets inkomstnivå.

Det slutliga indexet är en kombination av 15 olika faktorer som sammanvägda utgör grund för listan på de bästa och sämsta städerna.

De 10 bästa städerna att köra bil i

1. Calgary, Kanada
2. Dubai, Förenade Arabemiraten
3. Ottawa, Kanada
4. Bern, Schweiz
5. El Paso, USA
6. Vancouver, Kanada
7. Göteborg, Sverige
8. Düsseldorf, Tyskland
9. Basel, Schweiz
10. Dortmund, Tyskland

De 10 värsta städerna att köra bil i

100. Bombay, Indien
99. Ulan Bator, Mongoliet
98. Calcutta, Indien
97. Lagos, Nigeria
96. Karachi, Pakistan
95. Bogota, Colombia
94. São Paulo, Brasilien
93. Mexico City, Mexiko
92. Rio de Janeiro, Brasilien
91. Moskva, Ryssland

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109