23948sdkhjf

Försäkringsbolagens krav på skadeverkstäder

För att få utfärda arbeten åt ett försäkringsbolag finns en rad krav för skadeverkstäder. De skiljer sig lite olika åt beroende på företag, men alla har ett gemensamt syfte: att verkstaden ska vara seriös.

De fyra stora försäkringsbolagen If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar har alla olika typer av krav på skadeverkstäder för att få vara ansluten till försäkringsbolaget och utfärda arbeten under dess flagg. Det handlar inte enbart om att utföra ett säkert och fackmannamässigt arbete, flera försäkringsbolag kräver även att verkstaden följer lagar och regler gällande miljö.

If kräver kortfattat att verkstaden följer svensk lagstiftning gällande ekonomi och arbetsmiljö

samt de miljökrav som finns enligt miljöbalken. Dessutom ska man följa lokala/kommunala regelverk för miljöfrågor.

Utöver det genomför vi också alltid en genomlysning av ledningen för företaget, bland annat då vi vill minimera risken att omedvetet stötta ekonomisk brottslighet eller risk för penningtvätt, säger Osvald Wiklander, presskontakt på If.

Folksam kräver sammanfattat att leverantörer ska sköta sin ekonomi, det vill säga innehar F-skattsedel och betalar mervärdesskatt till exempel. Dessutom måste verkstaden ha kollektivavtal för sina anställda. Folksam kontrollerar också att företaget inte har väsentliga skatteskulder, samt har god kreditvärdighet.

Trygg-Hansa ställer krav främst inom fyra områden: kund och kvalité, finansiellt, kommersiellt och miljö. När det gäller miljö ska verkstaden ha kompetens och arbetssätt som säkerställer att man följer såväl relevant miljölagstiftning som andra miljökrav.

Med vår uppförandekod ställer vi även krav på att leverantörer ska ha ett aktivt miljöarbete som syftar till att minska miljöpåverkan i deras verksamhet. Genom att vi ställer krav på återanvändning av reservdelar och att plastdetaljer repareras istället för att bytas ut (när det är möjligt) minskar såväl resursanvändning som klimatpåverkan vid skaderegleringen, säger Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa.

Länsförsäkringar arbetar endast med verkstäder som genomgått deras egen Miljö- och kvalitetscertifiering. Då säkerställer de själva att verkstaden följer lagar och myndighetskrav gällande både miljö och arbetsmiljö, att verkstaden utför en fackmannamässig och säker reparation och återanvänder reservdelar om möjligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125