23948sdkhjf

Ledare #13: Boten får inte bli värre än smittan

Coronaviruset ska man ta på allvar. Men när hela samhället stänger ner kan konsekvenserna bli värre än sjukdomen.

Vad fort det gick. Rätt vad det var stängde Sverige butiken och skickade hem sina anställda. Där sitter vi och trycker nu, vid våra köks- och soffbord, och undrar hur länge det här ska hålla på.

Det kan bli långvarigt. Hur långvarigt är de flesta experter oense om, men det kan dra ut månader och år på tiden innan epidemin dör ut på grund av flockimmunitet, att viruset muterat bortom allvarliga hälsorisker eller innan ett godkänt vaccin finns framtaget att stävja sjukdomen.

Och just nu överskuggar coronakrisen allting annat. Smittan ska man ta på allvar; dödligheten är hög bland äldre och bland personer med nedsatt immunförsvar eller underliggande sjukdomar. Det är ingen vanlig förkylning det handlar om.

Samtidigt får samhällsnedstängningen enorma konsekvenser. I bransch efter bransch kollapsar affärerna. Resenäringen har i princip ett obefingligt underlag just nu, liksom hotell- och restaurangbranschen. Kultur- och sportevenemang tvingas ställa in och industriföretag, stora som små, har tagit paus i produktionen och permitterat sin personal.

I förlängningen kan konsekvenserna bli katastrofala. Enligt TT frågar sig Annika Winst, chefsekonom på Nordea, att "någonstans tror jag att vi kommer att behöva fråga oss – är det verkligen rätt väg att gå, att stänga ned som vi gör". Aftonbladet rapporterar att Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, säger att det inte kan uteslutas att "vi går mot en synnerligen djup lågkonjunktur, även om vi inte är där ännu".

I DN skriver Jonas Fröberg att det globala industrisystemet ”mycket snabbt faller ihop som ett korthus framför våra fötter”.

Samtidigt presenterar regeringar och centralbanker runtom i världen krispaket efter krispaket. Även i Sverige har man vidtagit åtgärder, men det är inte säker att de hundratals miljarder i lån och garantier som den svenska regeringen lovat kommer att räcka särskilt långt. Det menar i alla fall Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström och säger att "en betydligt högre statlig kreditgaranti för lån till små och medelstora lån via affärsbankerna kommer att behövas".

Näringskedjan i den svenska fordonsbranschen är förstås inget undantag. Kunder som håller sig hemma uteblir från bilhallar, bensinmackar, verkstäder och besiktningsorgan. Flödet av bilar och reservdelar faller ihop. Grossisterna blir stående med sina lager. Penningströmmarna torkar upp.

Coronakrisen kan sluta betydligt värre än finanskrisen, säger Scanias vd Henrik Henriksson till DI. Om inte annat är väl det en väckarklocka att vi måste ta oss samman och försöka hålla hjulen rullande, på ett eller annat sätt. Vi behöver hitta en balans, där boten inte är värre än smittan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093