23948sdkhjf

Uppförandekod antagen inför omstart

Den europeiska fordonsindustrin har antagit gemensam uppförandekod för en följsam omstart av fordonsproduktion i Europa. Bakom uppförandekoden står leverantörsorganisationen Clepa och bilindustriföreningen Acea. 

– Ett välkommet dokument som innebär att vi med gemensamma krafter kan få hjulen åter rullande på en av de allra viktigaste industrisektorerna inom hela EU, och inte minst i Sverige, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppens, med anledning av uppförandekoden ”Automotive Industry Code of Business Conduct in view of Covid-19”. 

Läs också: Bilprovningen tappade på coronaförordning

En återgång från den rådande pandemin kommer att ställa krav på koordination och delaktighet/öppenhet inom flera led i den komplicerade värdekedjan som fordonstillverkning utgörs av. Den nu antagna uppförandekodens punkter omfattar bland annat hälsa och arbetsmiljö, krav på kommunikation, avtalsmässiga tolkningar samt krav på koordination av omstarten. 

– Även om hälsa och säkerhet har högsta prioritet i samhället, är en välkoordinerad och snabb omstart av automotivesektorn av yttersta vikt för att mildra effekterna av Covid-19-krisen för samhället. Den nu gemensamt antagna uppförandekoden kommer att göra verklig skillnad i denna process, säger Sigrid de Vries, generalsekreterare för Clepa. 

– Den antagna uppförandekoden ger både tillverkare och leverantörer väsentlig vägledning om den metod som krävs för att övervinna Covid-19-krisen, säger Eric-Mark Huitema, vd för Acea. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112