23948sdkhjf

Inte så säkert med självkörande bilar som man kan tro

I alla bilolyckor spelar den mänskliga faktorn en stor roll. Därför har autonoma bilar god potential att göra körningen säkrare. Eller?

Tanken att olyckor kommer att tillhöra historien den dag som vi har bara självkörande bilar på våra vägar, är ganska vedertagen. Dock visar nu en studie av Insurance Institute for Highway Safety att det inte riktigt är så enkelt. Autonoma bilar riskerar att bara undvika en tredjedel av alla olyckor om de kör för likt människor.

Det är troligt att helt självkörande bilar så småningom kommer att identifiera faror bättre än människor, men vi fann att enbart detta inte skulle förhindra huvuddelen av krascher, säger Jessica Cicchino, IIHS vice vd för forskning medförfattare till studien.

Enligt en nationell undersökning av polisrapporterade bilolyckor är förarens fel det sista felet i händelsekedjan vid en krasch, och i nio av tio fall beror det alltså på föraren att en olycka inträffade. Men enligt IIHS:s analys var endast en tredjedel av dessa krascher ett resultat av ett misstag som ett automatiserat fordon förväntas kunna undvika. Detta helt enkelt för att de har en mer exakt uppfattning än vad en mänsklig förare har och inte är sårbara för funktionshinder. För att kunna undvika de andra två tredjedelarna skulle det krävas att bilarna programmerades till att prioritera säkerhet före hastighet och bekvämlighet.

Att bygga självkörande bilar som kör lika bra som människor gör är en stor utmaning i sig själv, säger IIHS-forskare Alexandra Mueller, huvudförfattare till studien.

Men de måste faktiskt vara bättre än det för att leverera de löften vi alla har hört.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093