23948sdkhjf

Behövs ökad cybersäkerheten inom svensk fordonsindustri

Mjukvaruföretaget Trend Micro har gått igenom kraven som fordonsindustrin måste anpassa sig efter för att garantera cybersäkerheten i nyproducerade uppkopplade fordon.

Dagens moderna fordon, oavsett om det är bilar eller lastbilar, innehåller allt mer smart teknik. Detta i sin tur har resulterat i en ökad mängd cyberhot riktade mot fordonstillverkande företag, såväl vid användning av fordonen, som vid produktionen av dem.

– I samma takt som ny teknik inom fordonsindustrin utvecklas och allt fler fordon ansluts till allmänt tillgängliga nätverk, ökar riskerna för cyberattacker som kan leda till dödsfall, personskada, materiell skada, samt förlust eller missbruk av känslig data, förklarar Johnny Krogsboll, teknisk direktör Norden på Trend Micro, i ett pressmeddelade.

– Sådana händelser kan direkt påverka och skada biltillverkarnas rykte, och kan även leda till böter och ett minskat förtroende för varumärket.

Det är den här utvecklingen som är orsaken bakom skapandet av den nya säkerhetscertifieringen ISO / SAE 21434, som ska se till att fordonsindustrin antar den cybersäkerhetspraxis som tidigare endast varit vanlig på IT-avdelningar. Certifieringen innebär att fordonsindustrin måste etablera en kultur för cybersäkerhet med styrning, riktlinjer, processer och verktyg för att se till att konstruktionen av elektroniska delar för fordon håller jämna steg med utvecklingen av nya cyberhot och attackmetoder.

– Som bil- eller lastbilsförare är det numera viktigt att inte bara se till att man kör en bil som är säker rent fysiskt, utan även digitalt, säger Johnny Krogsboll.

– Det enda sättet man kan göra detta på är att ta reda på huruvida det fordon man kör har tillverkats på ett säkert sätt, samt med förarens digitala säkerhet i åtanke. Detta kan man göra genom att ta reda på om fordonsmärket antagit den nya säkerhetscertifieringen ISO / SAE 21434 eller inte.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125