23948sdkhjf

Världspremiär för Audis kommande elbil

Audi visar upp nästa version av elbilen som går i produktion 2021.

Redan ett år innan de första bilarna levereras kan de blivande Q4-kunderna fundera på vilken version de föredrar - Audi Q4 e-tron med det extra utrymmet i en klassisk suv eller Q4 Sportback e-tron med den sportigt eleganta coupé-siluetten. Måtten är nästan identiska. Med 4,60 meter i längd och 1,60 m i höjd är Q4 Sportback en centimeter längre och lägre. Bredden på 1,90 meter är densamma liksom axelavståndet på 2,77 meter.

De två konceptbilarna har samma typ av drivlina. De två elmotorerna levererar 225 kW i systemeffekt och fyrhjulsdriften ser till att kraften överförs till vägen. Noll till hundra kilometer i timmen går på 6,3 sekunder och topphastigheten är begränsad till 180 kilometer i timmen.

Batteriet på 82 kilowattimmar upptar det mesta av utrymmet mellan axlarna. Räckvidden är över 450 kilometer och med enbart bakhjulsdrift ökar den till över 500 kilometer.

Audi Q4 Sportback e-tron bjuder på prestandaversionen med elmotorer på både fram- och bakaxel, vilket i sin tur betyder att Q4 Sportback är en quattro. I elbilen saknas en mekanisk förbindelse mellan axlarna. Momentfördelningen sker istället under bråkdelen av en sekund via ett elektroniskt styrsystem. För högsta verkningsgrad används i de flesta fall enbart den bakre motorn, en permanent synkronmotor. Av effektivitetsskäl sker drivningen framförallt via bakaxeln.

I samband med världspremiären av Audi e-tron i september 2018 lanserade Audi sin elektrifieringsoffensiv. 2025 planerar Audi att ha över 20 helt eldrivna modeller på de viktigaste marknaderna och räknar med att laddbara modeller skall stå för cirka 40 procent av försäljningen globalt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141