23948sdkhjf

Köpfest på begagnatmarknaden

Storstadsbor köper begagnade bilar som aldrig förr. I juni noterades försäljningsrekord i både Stockholm och Skåne.

Medan nybilsförsäljningen går fortsatt trögt blomstrar andrahandsmarknaden. I juni såldes 127 472 begagnade bilar i Sverige, den högsta månadssiffran på ett och ett halvt år och hela 13,6 procent mer än i juni 2019. Totalt bytte 357 959 bilar ägare under det andra kvartalet, en ökning med 1,8 procent jämfört med 2019. Det här visar utdrag från bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom.

– Vi är redan tillbaka och över de försäljnings- och prisnivåer som gällde innan pandemin. Det finns ett stort sug efter begagnade bilar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef Kvdbil, i en kommentar till siffrorna.

Mest ökade försäljningen i storstadsregionerna. I Stockholms län var ökningen 8 procent, i Skåne län 6 procent och i Uppsala län 4 procent. I både Stockholm och Skåne blev juni den bästa försäljningsmånaden någonsin. Madeleine Fritz menar att ökningen är corona-relaterad:

– Coronaviruset har snabbt ändrat våra resvanor och det är mest påtagligt i större städer där det normalt sett är fler som reser kollektivt. Nu vill fler ta sig fram med bil och då ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden där man kan göra ett mer ekonomiskt val, säger hon.

Den ökade efterfrågan märks av i bilhallarna. Vid årsskiftet var lagren på rekordnivåer, men efter försommarens köpfest har utbudet sjunkit med 10 procent.

Detta sker samtidigt som exporten nästan halverats. Under det andra kvartalet minskade försäljningen till utlandet med 39 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Förut gick det långtradarlaster till Norge och Tyskland varje dag från svenska bilfirmor, men så är det inte längre. Det är svenska kunder som står för försäljningsökningen, säger Madeleine Fritz.

Enligt Kvdbils egna försäljningsdata stiger även priserna. Efter att ha nått årslägsta i mars ökade priserna med 6 procent under det andra kvartalet.

– När exporten är tillbaka på mer normala nivåer och vi får en återhämtning i ekonomin tror jag att priserna kan stiga ytterligare. Trots köpfesten är det sannolikt många som har senarelagt bilköpet av ekonomiska skäl, både privatpersoner och företag, säger Madeleine Fritz.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11