23948sdkhjf

Batterifabrik planeras i Frankrike

Ska bli södra Europas första gigafabrik och ta upp kampen med bland andra Northvolt.

I takt med att biltillverkarna lanserar allt fler elbilsmodeller poppar också gigafabriker som ska producera battericellerna upp. Till exempel har Northvolt börjat bygga en gigafabrik i Skellefteå. Men i södra Europa finns ännu ingen gigafabrik, något som det franska bolaget Verkor tagit fasta på. 

Bakom företaget står en grupp franska entreprenörer som har som mål att leverera de första battericellerna 2023, avsedda för både fordon och energilagring. Första etappmålet är en årskapacitet på 16 GWh som sedan ska byggas ut till 50 GWh i takt med efterfrågan. 1,6 miljarder euro är säkrade för den första fasen. 

Enligt Verkor ska tillverkningen vara i stort sett fossilfri, något som är relevant då de största koldioxidutsläppen från elbilar sker vid batteritillverkningen. Frankrikes elproduktion förlitar sig till största delen på kärnkraft, som är fossilfri men inte förnybar. 

Det närmaste årtiondet kommer att se en stor ökad efterfrågan på batterier till framför allt elbilar. Verkor bedömer att Frankrike kommer att behöva ytterligare 2–3 gigafabriker inom det tidsspannet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125