23948sdkhjf

GMA T50: Ny bil på gamla idéer

När Gordon Murray konstruerade sin superbil använde han några idéer från förr. Det är egentligen inte likt honom.

Sydafrikanen Gordon Murray har väl revolutionerat det mesta inom bilvärlden vid det här laget. Först i Formel 1, förstås, där han låg bakom Brabhams märkliga fläktbil som vann i Anderstorp 1978, Brabham BT52 som Nelson Piquet tog hem VM-titeln med 1983 och sedan inte minst McLaren MP4/4 som tog 15 av 16 möjliga segrar i Formel 1 1988.

Sedan gick han hem och började rita på superbilen McLaren F1, en bil som när den presenterades i Monaco på våren 1992 i ett slag gjorde alla andra superbilar omoderna. I dag säljs de för hundratals miljoner på auktion.

Gordon Murray gillar att tänka nytt. Sedan han revolutionerade sportbilsvärlden har han gått vidare och konstruerat en LCC Rocket, en liten sportbil med motorcykelmotor, minibilen T 25 som skulle sätta Smart på pottkanten och Ox, en terränggående lastbil som levereras monteringsfärdig i platta paket. Och en Poké-boll

Men nu har Murray faktiskt, kanske för första gången i sin karriär, gått tillbaka till sina gamla idéer. För nya GMA T 50, eller Gordon Murray Automotive Type 50, som presenterades i början av augusti är – precis som McLaren F1 – en tresitsig superbil med V12-motor bakom föraren, med en stor fläkt där bak – precis som Brabham BT46B – som suger ut luft från bilens undersida.

Fast riktigt som Formel 1-fläkten fungerar inte den på GMA T 50. Men vi tar det från början.

Övningen med McLaren F1 har nog mognat i den gode Gordons skalle, för det finns områden han aldrig var riktigt nöjd med. ”Stommen var för bred, luftkonditioneringen var hopplös, bromsarna gnisslade, kopplingen behövde justeras var 800:e mil, bränsletanken måste bytas vart femte år och att lasta bagageutrymmena var en pina”, säger han till brittiska Top Gear. Och att serva en McLaren F1 lär kosta i storleksordningen 300 000 kronor.

Dessutom har en hel del hänt på 28 år och nu, säger Gordon Murray, var tiden mogen för att återigen försöka rita om superbilskartan. ”Att försöka göra en bättre F1 för 15 år sedan skulle ha varit helt värdelöst. Det skulle ha blivit en tio procent bättre F1”, säger han till Jalopnik och menar att först nu har teknikutvecklingen kommit så långt att man kan göra någonting helt nytt.

I sitt eget pressmeddelande skriver han att ”med 30 års teknisk utveckling är det nu dags att konstruera den mest fantastiska, analoga sportbilen”.

Så GMA T 50 är i mångt och mycket en andlig efterträdare till McLaren F1, trots att den inte alls är någon McLaren. Ledstjärnan i arbetet har varit att göra någonting helt nytt, på blankt papper, och konstruera den mest renodlade, lättaste och mest förarfokuserade superbilen någonsin.

Gordon Murray Autotive menar att man har skapat en bil som är ”levande” vid normala hastigheter, som ska vara underhållande även i låga hastigheter. Även om den naturligtvis hör till bilvärldens absolut snabbaste maskiner.

Totalt ska en serie om 100 gatgodkända bilar byggas vid Gordon Murray Automotives produktionsanläggning i Storbritannien, en serie som ska följas av 25 icke gatgodkända track day-specialare. Pris från motsvarande 27 miljoner kronor, plus skatter och avgifter.


Premiären av GMA T 50 med Dario Franchitti som presentatör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094