23948sdkhjf

Gordon Murrays senaste är en Poké-boll

Det var kanske inte vad vi väntade oss av en geniförklarad Formel 1-konstruktör. Men Motiv är en ensitsig, självkörande elbil

Sydafrikanen Gordon Murray är kanske mest känd för sin tid som stjärnkonstruktör i Formel 1. Det var i Gordon Murrays "fläktbil", Brabham BT46B, som Niki Lauda segrade i Sveriges sista Grand Prix i Anderstorp 1978.

Eller också känner vi Gordon Murray som konstruktören bakom superbilen McLaren F1, en bil som i och med presentationen i Monaco på våren 1992 gjorde alla andra superbilar omoderna. I dag är den ensam från sin era om att kunna kamma hem belopp om hundratals miljoner på auktion.

Nu kommer nästa skräll från Murrays mäktiga penna. Men den här gången handlar det väldigt lite om prestanda och väldigt mycket mer om framtidens transportsystem. Fordonsplattformen Motiv från Gordon Murray Design är nämligen en ensitsig, självkörande el-"bil" som toppar 65 kilometer per timme. Och den ser ut som en Poké-boll.

Eller hur?

I Gordon Murrays framtid kommer de här små poddarna att rulla omkring på eldrift i storstäderna, där de ska erbjuda "en privat mobilitetsupplevelse" utan att för den sakens skull försaka någonting i form av säkerhet.

Förmodligen kommer de också att köra sig själva, för Motiv är "konstruerad med autonomi i åtanke". I klartext betyder det att plattformen är förberedd för autonom teknik, som enkelt ska kunna installeras när en sådan väl kommer att vara tillgänglig. Vilket den inte är ännu, alltså.

In kliver man genom en måsvingedörr som sträcker sig över taket och väl på plats ska man sitta en en förstklassig interiör, ett lättillgängligt bekvämt utrymme som ska ge en "tidsenlig användarupplevelse" där man kan röra sig, arbeta eller bara koppla av. Eller sitta och köra bil, så länge den självkörande tekniken inte är på plats, förstås.

Bilen, eller vad man nu ska kalla den, är blott 2,5 meter lång och ska väga mindre än 450 kilo, plus batteri. Konceptet presenterades på mässan Move Mobility Re-imagined i London den 11–12 februari, men än finns inget konkret datum för serieproduktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078