Garantiseger för fria verkstäder
Ungefär en gång i månaden är danska Digitalservicebook inblandad i en konflikt mellan en fristående verkstad och bilindustrins varumärkesdel. Enligt företaget löser man vanligtvis sådana tvister genom dialog.
Men nyligen behövde man koppla in ett juridiskt ombud för att få Mazda Motor Sverige att betala för garantireparation av en bil som använt Digitalservicebook och inte Mazdas egen digitala servicebok för att registrera servicen. Även Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, var inblandade.
Biltillverkaren inte ville ha något med garantifallet för nästan 35 000 kronor att göra, eftersom service på bilen hade utförts hos en fristående verkstad och registrerats någon annanstans än i Mazdas egen portal. Enligt EU-lagstiftningen får en importör eller tillverkare inte vägra detta.
– Det är otroligt dålig service för bilägare som kör deras bilar, säger Henrik Pedersen, försäljnings- och marknadschef på Digitalservicebook.
Han förklarar vidare att det viktigt för Digitalservicebook att hindra biltillverkare från att försöka övertyga de fristående verkstäderna att tillverkarens portaler är det enda rätta stället att registrera tjänster. Genom att använda Digitalservicebook kan verkstäder snabbt registrera tjänster på alla typer av bilar.
Ulf Stefansson är jurist på SFVF och säger de under åren har upplevt från sina verkstäder att många funnit det onödigt krångligt och tidskrävande att registrera utförd service i biltillverkarnas digitala system och många verkstäder registrerar därför inte utförd service alls.
För Digitalservicebook är det en nyckelfråga att det finns full garanti när verkstäder och bilägare dokumenterar tjänsten via deras system.
– Ingen hanterar mer servicedata än vi, och det är mycket viktigt för oss att både verkstäder och bilägare kan vara helt säkra och veta att fabriksgarantin bibehålls när man använder Digitalservicebook.com, säger Pedersen.
Han förklarar vidare att de tar varje ärende, så länge tjänsten är korrekt dokumenterad i deras system. Pedersen informerar Motormagasinet om att det har förekommit flera problem med Mazda, som var de första inom bilindustrin som introducerade sin egen digitala servicebok.
– Därför känner vi att de vill ha patent på den här lösningen snarare än att branschen använder vår – och de hoppas att de fria verkstäderna inte går vidare efter ett avslag och därmed själv betalar för bilar som egentligen ska gå på garantin, säger Pedersen.
En viktig aspekt varför SFVF rekommenderar Digitalservicebook är att bilägaren själv äger all sin servicedata i systemet och det är hen som själv väljer, förutom servicedata, vad som ska delas till nästkommande ägare. Detta är en stor skillnad mot biltillverkarna som i de flesta fall gömmer all servicedata från bilägaren och omvärlden.
Det specifika fallet gäller en bilägare som i mars 2018 köpte en Mazda 6 av årsmodell 2013, som hade gått 6 700 mil. All service var fackmässigt korrekt utförd och dokumenterad. Bilägaren lät sin fria Mekonomen-verkstad, som han tidigare använt på sin föregående Mazda-bil, utföra service på den nyköpta begagnade bilen och dokumentera den via Digitalservicebook-portalen.
Bilägaren fick senare problem med bilens trycksensor till ett partikelfilter samt en radarsensor, vilket täcktes av Mazda Motor Sveriges så kallade 3+7-garantikampanj, som alltså gäller i tio år. En reparation skulle uppgå till 34 406 svenska kronor, vilket Mazda Motor Sweden inte skulle täcka, enbart för att bilen inte var registrerad i Mazdas egen digitala servicebok.
Gällande ärendet svarar Johan Lagerström, PR och produktchef på Mazda Sverige Motormagasinet i ett mejl:
”Generellt sett kan vi säga att det är olyckligt att kunden hamnade i kläm när så många parter var inblandade. Vår garantihandläggare har svarat att följande alltid gäller för garanti eller goodwill från vår sida: Mazda Sweden hanterar garantifall enligt processen, där det finns dokumentation om service utförd i enlighet med instruktionerna från Mazda, så ett garantianspråk avvisas inte, förutsatt att det är en produktfel. När dokumentation om korrekt service mottogs godkändes kravet."
Digitalservicebook och SFVF hävdar att Mazda Sweden har ändrat sitt svar från att inte vilja täcka till att det ska bli ett helt täckt garantifall.
Från Mazda Danmark meddelar PR-chefen Jannik Olsen att Mazda Danmark inte heller avvisar ett klagomål om det finns dokumentation för att tjänsten har utförts korrekt. I detta sammanhang spelar det ingen roll om serviceprotokollet är dokumenterat i Mazda Danmarks elektroniska servicebok eller någon annanstans.
– Vi har för övrigt aldrig varit inblandade i ett fall där ett klagomål har avslagits på grund av serviceregistrering hos Digitalservicebook, säger Olsen.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig hos M Sverige, säger till TT att det finns ett digitalt utanförskap för att alla människor inte är uppkopplade. Och när en bil ska säljas på andrahandsmarknaden är det upp till säljaren att ha koll.
– Om man ska köpa en begagnad bil får säljaren administrera eller ge tillgång till den digitala serviceboken, förklarar Stjernvall för TT.