23948sdkhjf

Dags att förbereda sig för brexit

När Storbritannien träder ut ur EU ställs nya krav för handel. Bland annat krävs ett så kallat Eori-nummer.

Från årsskiftet införs tullhantering för handel med Storbritannien oavsett om EU och Storbritannien sluter ett handelsavtal eller inte. Det skriver Tullverket i ett pressmeddelande. Det blir en stor omställning för alla de företag som handlar med Storbritannien, speciellt för företag som inte har tidigare erfarenhet av handel med länder utanför EU.

För de företag som ännu inte börjat förbereda sig är det nu hög tid att sätta igång.

– Nu är det skarpt läge och det finns ingen anledning att vänta en dag till med att sätta igång förberedelserna. Om de berörda företagen hade börjat förbereda sig så borde fler ha skaffat det så kallade Eori-numret som är ett grundläggande krav för att få handla med länder utanför EU. Dessvärre ser vi snarare en minskning av antalet ansökningar, säger Åsa Wilcox, chef för effektiv handel på Tullverket.

För att ett företag ska få handla med länder utanför EU måste de ha ett så kallat Eori-nummer som de ansöker om hos Tullverket kostnadsfritt. Utan Eori-nummer går det inte att exportera eller importera varor från ett land utanför EU.

– Det är förvånande att inte fler företag ansöker om Eori-nummer nu med bara ett par månader kvar till årsskiftet. Att skaffa ett Eori-nummer är den enkla biten. Företag kan också behöva en rad andra tillstånd för att bedriva handel med Storbritannien och det kan ta betydligt längre tid. Företag behöver ha rutiner och känna till reglerna för de varor som man importerar eller exporterar, säger Åsa Wilcox.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109