23948sdkhjf

Fler kvinnor bakom rekordhög begagnatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar slog rekord i det tredje kvartalet, med 8,4 procent fler sålda bilar jämfört med samma period i fjol. Bakom ökningen stod framför allt kvinnor och storstadsbor. Det visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Aldrig någonsin tidigare har så många begagnade bilar sålts i Sverige som under det tredje kvartalet i år. Totalt bytte 393 613 bilar ägare, en ökning med 8,4 procent jämfört med samma kvartal 2019, det visar utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom.

Både priser och sålda fordon slår rekord, vilket till stor del förklaras av coronapandemin och dess effekter. Efterfrågan på bilar har ökat rejält och andrahandsmarknaden gynnas av att vara mer prisvärd när många hushåll behövt anpassa sin ekonomi. Under mina tio år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Mest ökade försäljningen i Stockholm, Gotland och Västerbotten. Antalet kvinnor som köpte en begagnad bil ökade också kraftigt. Medan 6,1 procent fler män köpte begagnade bilar var motsvarande siffra bland kvinnorna 12,3 procent.

Då coronapandemin har inneburit förändrade resvanor med fler som åker i privata fordon är det naturligt att de största ökningarna sker i grupper som vanligtvis reser mer kollektivt. Nu återstår att se om trenden håller i sig, säger Daniel Odsberg.
Procentuellt var ökningen störst inom
laddbara bilar, medan dieselbilarna ökade klart mest i antal.

Laddbara bilar står fortfarande bara för någon procent av andrahandsmarknaden, men de blir allt vanligare och det är mycket positivt för konsumenterna. Att försäljningen av dieselbilar ökar så kraftigt kan bero på att många företag i våras valde att avvakta med att byta ut sina leasingbilar på grund av ekonomisk osäkerhet och långa leveranstider, säger Daniel Odsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094