23948sdkhjf

Bilbruset kan reduceras med 90 procent

Det israeliska företaget Silentium har börjat leverera så kallad aktiv brusreducering till bilar, det framgår av ett pressmeddelande. Jaguar och Land Rover blir först med tekniken.

Israeliska Silentium, ett teknikinnovationsföretag som specialiserat sig på att skapa personliga ljudmiljöer i bilen, introducerar nu aktiv brusreducering för bilindustrin. Efter flera års utveckling är Jaguar och Land Rover de första biltillverkarna som integrerar Active Acoustics-programvara i några utvalda nya fordon.

Aktiv vägbrusreducering tar bort upp till 90 procent av oönskat brus över ett brett frekvensband - från 20Hz till 1kHz, vilket ger en tystare upplevelse för passagerarna i bilen.

Tekniken liknar den som används i brusreducerande hörlurar, men är mer avancerat eftersom det täcker ett större utrymme. I bilen sitter sex sensorer som hela tiden analyserar ljudet och meddelar kontrollenheten, som i sin tur spelar upp ett annat ljud för att motverka de störande frekvenserna genom bilens högtalare. På det sättet når både det störande ljudet och motljudet personens öron samtidigt och tar då ut varandra.

Active Acoustics-tekniken möjliggör att fordonstillverkares slipper kostsamma bullerdämpnings- och isoleringsmaterial. På så vis minskar fordonens vikt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.142