23948sdkhjf

Nytt forskningsprojekt för återvunnet aluminium

Ett nytt forskningsprojekt som heter Aluminium sheet with high secondary content (Alscram) har startats inom det befintliga programmet Metalliska material. Projektet syftar till att öka användningen av återvunnet aluminium i plåttillverkning.

Alscram är ett nytt forskningsprojekt inom ett befintligt innovationsprogram kallat Metalliska material, som finansieras till största delen av Vinnova. Det nya projektet, Alscram, är en förstudie som riktar in sig på att utarbeta ett tillvägagångssätt för att öka antalet återvunna aluminiumlegeringar. Målet är att förbättra resurseffektiviteten och minska koldioxidavtrycket genom att förbättra formbarheten hos plåt, med hjälp av en stor del återvunnet material.

Det är i dag inte möjligt att kombinera hög formbarhet och högt innehåll av återvunnet aluminium, så projektet innebär att forska kring hur det ska bli möjligt – samtidigt som materialet fortsätta kunna ha samma kvalitet som helt nya aluminiumlegeringar. Viktiga frågor blir därför att förstå och hitta hållbara leveransströmmar för återvunnen metall, förmågan att producera halvfabrikat och förmågan att forma nya plåtkomponenter.

Detta ligger i tiden då viktminskning av fordon driver på aluminiumanvändningen. Tillsammans med elektrifieringen kommer vi att se en stark förändring av skrotflöden då mängden gjutna motorblock och liknande produkter minskar medan plåt ökar i bilarna, säger Anders Jarfors, Jönköping University, projektledare för Alscram.

Jönköping University är en deltagande aktör i projektet, som har en total budget på drygt 1 miljon kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.719