Tema Batterier: Batteribyten betydligt krångligare än förr

På äldre bilar, som inte har massa elektronik som nyare bilar har, satt det vanliga batteriet allt som oftast i motorutrymmet. Det användes för att starta bilens motor. När batteriet var gammalt och behövde bytas ut tog det inte mer än tio minuter, på sin höjd en kvart, och bilen gick att köras direkt.
Det har skett en del på utvecklingsfronten. Fler elektroniska komponenter som fönsterhissar, sätesvärmare, automatiska bakluckor och framför allt start/stop-system på bilarna har kommit. Det har lett till att batterierna – som förr bara var till för att starta bilen – inte räcker till, eftersom en mer konstant strömtillförsel krävs. Det har också inneburit att utrymmet i bilarna fått konkurrens, så batteriet har tvingats flytta på sig.
– Batteriet sitter ofta i bagageutrymmet, men i bland även under ett säte. Och vet man inte var det sitter kan det ju bli problematiskt när man ska byta det, förklarar Patrik Resmalm, produktchef på KG Knutsson.
När batteriet sitter i motorutrymmet tar det inte mer än tio minuter att byta det, precis som förr, men sitter det under ett säte kan det i värsta fall ta över två timmar. Dessutom kräver de elektroniska systemen att det görs en diagnosinställning efter att man bytt batteriet. Det är för att berätta för bilen att batteriet är bytt och i vissa fall att det är av annan sort, eller annan effekt, än det gamla.
– Så även om det fysiska batteribytet bara tar tio, femton minuter tar det minst lika lång tid att göra diagnosen efteråt. Jag förklarar alltid det för kunder, att man måste göra den diagnosen, säger Gabor Buzas, verkstadschef på Autoexperten/HP Bilservice i Södertälje, utanför Stockholm.
Han menar att vissa försöker byta batteri själva, men att de hör av sig efteråt för att bilen fortfarande visar felmeddelande om lågt batteri efter att de gjort bytet.
– Då säger jag att de får komma hit så att jag kan utföra arbetet. Jag får ofta höra att det är dyrt och då får jag förklara varför.
Ett batteribyte kostar mer i dag jämfört med för 20 år sedan, logiskt kan man tycka. Men Gabor Buzas menar att kunderna inte alltid förstår varför.
– Arbetstiderna har ju ökat för oss, och de nyare batterierna som är mer kraftfulla kostar också mer.
Något så simpelt som ett batteribyte kan därmed ta upp till 15 gånger längre tid jämfört med för tio år sedan och det kräver – utöver kunskap om själva batteribytet – ett diagnosinstrument och en dator. Och det går inte längre att byta batteriet själv som privatperson.